GDO lu Gıdalar

Gıdaların Genetiğinin Değiştirilmesi İllerleyen yıllarda Önemli Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir.

Genetiği Değiştirilmiş Organizma

GDO lu gıdalar tehlikeli mi ?

Genetiği Değiştirilmiş organizmalar, GDO lu yiyecekler , Genetik bilimciler tarafından 1972 yılında maymunlar üzerinde tedavi amaçlı kullanılmaya başlandı. Hayvan genetiği üzerinde başlayan bu serüven ilaç sanayinde insülin‘in üretimine fayda sağladı. Genetiği değiştirilmiş gıdalar üzerinde yapılan ilk çalışma 1983 yılında gerçekleşti. Antibiyotiğe dirençli tütün ilk genetiği değiştirilmiş gıdadır.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar) konusundaki tartışmalar bilim, sağlık ve çevre açısından devam ediyor. GDO’lu gıdaların tehlikeli olup olmadığına dair birçok araştırma ve değerlendirme yapılmıştır, ancak sonuçlar karmaşık ve bazen çelişkili olabilir. İşte GDO’lu gıdaların potansiyel tehlikeleri ve avantajları hakkında genel bilgiler:

gdo zararları Potansiyel Tehlikeler:

  1. Sağlık Etkileri: GDO’lu gıdaların insan sağlığına olumsuz etkileri olabileceği endişesi bulunmaktadır. Ancak mevcut bilimsel araştırmalar, GDO’lu gıdaların tüketiminin doğrudan sağlık sorunlarına neden olduğu yönünde kesin bir kanıt sunmamaktadır.
  2. Alerjik Reaksiyonlar: GDO’lar, bazen yeni alerjenlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, yeni bir gen eklenmeden önce dikkatli bir alerji değerlendirmesi yapılmalıdır.
  3. Çevresel Etkiler: GDO’lu bitkilerin doğal ekosistemlere ve diğer bitkilere potansiyel etkileri olabilir. Örneğin, bazı GDO’lu bitkiler çevresel koşullara daha dayanıklı olabilir, bu da yerel ekosistemlerde değişikliklere yol açabilir.
  4. Antibiyotik Direnci Aktarımı: Bazı GDO üretim yöntemleri, genetik materyalin aktarılmasında kullanılan antibiyotikleri içerir. Bu, antibiyotik direncinin diğer organizmalara aktarılma riskini artırabilir.
GDO lu gıdalar

GDO LU GIDALAR LABORATUVARLARDA GELİŞTİRİLMEKTEDİR
GDO lu gıdalar İnsan vücuduna uyum sağlayabiliyor mu ?

NEDEN GIDALARIN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ

GDO lu besin nedir ? Gıdaların genetiğinin değiştirilmesinin nedeni, tarımsal üretimin ekonomik olarak daha karlı daha az masraflı olacağına olan inançtır. Daha az tohumla daha fazla hasat alınacağı düşünülmüştür. gdo’lu besinler, zaman geçtikçe, tohum satışı, tarımsal madde üreticilerinin tekeline geçerek amacından uzaklaşmıştır.

GDO LU GIDALAR ÜRETİCİ İÇİN KARLI MI ?

GDO lu tohum kullanan üreticiler,böceklerin hasatı yemesinin önüne geçerek ürettiği gıdaların daha verimli olmasını sağladı ancak tarım üreticileri için daha az maliyetli üretimi ortadan kaldırdı. Tarım üreticisi artık GDO lu tohumu kullanırken yanında, kimyasal içerikli gübre ve kimyasal içerikli ilaçları kullanmak zorunda. Kullanılan tohumlar kısır olduğundan her hasat döneminde tekrar tohum ve kimyasallar almak zorunda.

GDO lu yiyecekler


Güzel Görünümlü Tehlikeli Gıdalar

  • Blim artık GDO lu gıdaları görünmez kılmayı başarmıştır. Muhteşem görünümlü gıdalar GDO lu olabilir.

GDO lu Gıdalar Zararları Nelerdir ?

GDO lu ürünlerin insan sağlığına etkileri:

  • Kanser den başlayarak virüs tabanlı bütün hastalıkların vücudumuzda yaşamasına ve büyümesini sağlıyor.
  • • Vücudumuz GDO lu gıdaları olması gerektiği gibi hazmedemiyor ve kan değerlerimizin bozulmasına neden oluyor.
  • Dünya sağlık örgütü 2040 yılında herkesin Diyabet hastası olacağını duyurdu çünkü beslenme sorunları (GDO) bu hastalığın yayılma hızını kontrolden çıkartmıştır.
Genetiği değiştirilmiş gıdalar

GDO LU BESİNLER DAHA MALİYETLİ

Tarımdal üretim maliyetleri GDO lu gıdalar ile artarak Tarımsal Kimyasalları üreten firmalara bağımlı hale gelmektedir.

GDO LU GIDALAR SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLİYOR

İnsan metabolizması belli bir düzen içerisinde yaratılmıştır, yediğimiz bütün gıdalar zaman içerisinde bütün organlarımızı ve yaşam kalitemizi etkilemektedir.
GDO lu tohumlar yanlış tarım politikaları yüzünden ne yazık ki sektörün çok büyük bir kısmını işgal ederek yerel tohumlarımızın yok olmasına neden olmuştur. Gıdalar çok daha güzel bir görüntüye sahip olsa da tohumların değişen genetik yapısı gıdaların yapısını da değiştirmekte.
Yapısı değişen gıdalar, GDO lu tohum, vücudumuza uyum sağlayamadığı gibi zamanla bağışıklık sistemimizin düşmesine ve hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.

GDO’lu Gıdalar nelerdir

GDO lu Tohum
Ne yazıkki GDO lu buğday dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine yayılarak piyasayı kontrolü altına almıştır.
Genetiği değişen buğdayın içindeki gluten oranı çok büyük oranda artarak gluten hassasiyetini inanılmaz boyutlara getirmiştir. Bu gün kullanılan buğday eski buğdaydan çok farklıdır.
GDO, tarımsal ham madde üretimi ve insan sağlığı arasında sıkışarak, yeni nesil gıdaların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

GDO lu tohumlar nasıl anlaşılır ?


Ne yazıkki artık gıdaların görüntüsünden anlamak zorlaşıyor ancak bazı tohumlar artık büyük oranlarda GDO ludur. Çekirdeksiz karpuz gdo’lu mu ? Evet bu tür karpuzların genetiği değiştirilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz