11 Maddede Rafine Şekerin Zararları

https://www.gurmecenter.com/sekerin-11-zarari/

Şeker gerçekten zararlı mı ? Kimyasal Şekerin diğer adıyla rafine şekerin zararı artarak bir çok hastalığa neden olmaktadır. Kimyasal şekerin zararları ile ilgilli bilincin arttırılması ve rafine şekerli gıdalara olan bağımlılığın sonlanmasında çalışmaları ile destek olan Be Positive A.Ş. ve Abrahamson metoduna teşekkür ederiz.

Şekerin insan vücuduna zararları sağlıklı yaşam alışkanlığımızı bozmaktadır. Rafine şeker zararları bu yazımızda madde madde sıralanmaktadır. Rafine şekersiz beslenme Sağlığınızı bir çok açıdan olumlu etkilemektedir.

Rafine şeker nedir ?

Rafine şeker ne demek ? Rafine şeker, doğallığını kaybetmiş, moleküler yapısı değiştirilmiş şeker cinsidir.

şekerin zararları

Toz Şeker ve Küp Şekerin Zararları

Kimyasal veya rafine şeker sofralarımıza bir çok şekilde girmektedir. Toz şeker veya küp şeker zararlı mı sorunuzun cevabı ise kocaman bir EVET! Meyvelerden aldığımız doğal şeker ise belirli düzeyde tüketildiği sürece faydalıdır. Organik yani doğal şekerin faydaları olduğu kadar kimyasal şekerin ise bir o kadar zararı vardır. Şeker bağımlığı düzeyine ulaşan hastalarda ise ciddi sağlık sorunları baş göstermeye başlar. 11 maddede şekerin zararlarını sizin için inceledik:

Şeker sağlığa zararlı mı ?

Rafine şeker zararları nelerdir ve rafine şeker neden zararlı sorsunun cevabını madde madde aşağıda bulabilirsiniz.

1- Şeker Kilo aldırıyor

Şekerin sağlığa zararları arasında en yaygın faktör, Abrahamson metodunun anlatımıyla açlık kısır döngüsü oluşturmasıdır.

Şeker yemek kilo aldırır mı, diye soruyorsanız. Hiç düşünmeden şekerden kaçın… Obezite oranları dünya çapında artıyor ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin ana suçlulardan biri olduğu düşünülüyor.

  • Şeker bağımlılık yaratarak sürekli yemenize neden olur.
  • Şeker insülin direncinizi kurduğu için açlık kısır döngüsü yaratır.

Başka bir deyişle, şekerli içecekler açlığınızı azaltmaz, şekerli yiyecekler yüksek miktarda sıvı kaloriyi hızlı bir şekilde tüketmenizi kolaylaştırır. Bu kilo alımına neden olur. Şekerin vücuda zararları ilk kilo almayla gündeme gelmektedir.

Şekerin vücudumuza zararları üzerine yapılan araştırmalar, soda ve meyve suyu gibi şekerli içecekler içen kişilerin içmeyenlere göre daha kilolu olduğunu göstermiştir.

Şekerin mideye zararları: şekerli içecek içmek, diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlarla ilişkili bir tür derin karın yağı olan viseral yağ ile bağlantılıdır.

Şeker bağımlılığını 40 yıldır dünyada anlatan ve kurtulmanın çözümünü danışanlarına uygulayan Abrahamson metoduna özellikle çok teşekkür ederiz.

Şekerin zararları - kilo aldırır
Şekerin zararı

Dünyanın korkusu Kimyasal Şeker

Kimyasal şeker bir çok hastalığa neden olarak yaşam kalitemizi ve ömrümüzü kısaltmaktadır.

2- Şeker Kalp Hastalığı Riskinine neden olmakta

Dünyada artan şekersiz beslenme ihtiyacı bilincin artmasını sağlamıştır.

Bir numaralı ölüm nedeni olan kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalık riskini ortaya çıkartmaktadır.

  • Şeker yememenin zararları üzerine yapılan araştırmaların sonucunda, yüksek şekerli diyetlerin obezite, iltihaplanma ve yüksek trigliserit, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerine yol açabileceğini gösteriyor.
  • Şeker yememenin zararları, kalp hastalığı için risk oluşturmaktadır.
  • Şekerli içeceklerden çok fazla tüketmek, yağlı, atardamar tıkanması birikintileri ile karakterize bir hastalık olan ateroskleroz rahatsızlığına neden olabilmektedir.
  • Çok fazla ilave şeker tüketmek obezite, yüksek tansiyon ve iltihaplanma gibi kalp hastalığı risk faktörlerini artırır.
  • Yüksek şekerli beslenme kalp hastalığından ölüm riskinin artmasına neden olmaktadır.

Rafine Şeker Neden Tehlikelidir ? Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için Kimyasal şekeri menünüzden çıkartmalısınız.

Rafine şekerin zararları nelerdir ?

3- Akne ile Bağlantılı

Şekerin vücuda verdiği zararlar; şekerli yiyecekler ve içecekler de dahil olmak üzere rafine karbonhidratlara dayalı beslenme şekli, akne geliştirme riski ile ilişkilendirilmektedir.

  • İşlenmiş tatlılar gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar, kan şekerinizi daha hızlı yükseltir.
  • Şekerli yiyecekler kan şekerini ve insülin seviyelerini hızla yükselterek androjen salgısının artmasına, yağ üretimine ve iltihaplanmaya neden olur ve bunların tümü akne gelişiminde rol oynar.

Yüksek şekerli beslenme modelleri androjen salgısını, yağ üretimini ve iltihabı artırabilir ve bunların tümü akne geliştirme riskine neden olur.

4- Tip 2 Diyabet Riskinizi Artırır

Dünya sağlık örgütü raporuna göre, Dünya çapında diyabet artış hızı son 30 yılda iki katından fazla artmıştır.

Şekerin vucuda zararı giderek artan hastalıklara neden olmaktadır. aşırı şeker tüketimi ile diyabet hastalığı riski arasında açık bir bağlantı vardır.

  • Genellikle çok fazla şeker tüketmenin neden olduğu obezite, diyabet için en güçlü risk faktörü olarak kabul edilir.
  • Uzun süreli yüksek şeker tüketimi, pankreas tarafından üretilen ve kan şekeri seviyelerini düzenleyen bir hormon olan insüline direnci artırır.
  • İnsülin direnci, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur ve diyabet riskinizi güçlü bir şekilde artırır.

5-Şeker Kanser Riskinizi Artırmakta

Aşırı miktarda şeker yemek, belirli kanserlere yakalanma riskinizi artırabilir.

İlk olarak, şekerli yiyecek ve içeceklerden zengin bir diyet obeziteye yol açabilir ve bu da kanser riskinizi önemli ölçüde artırır.

Zararlı şekerler kanserin oluşması için uygun ortamı sağlamaktadır.

  • Ayrıca, şeker oranı yüksek diyetler vücudunuzdaki iltihabı artırır ve her ikisi de kanser riskini artıran insülin direncine neden olabilir.

Kimyasal / Rafine şeker alımı ve kanser arasındaki bağlantı üzerine araştırmalar devam etmektedir ve bu karmaşık ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır
Çok fazla şeker, tümü kanser için risk faktörleri olan obezite, insülin direnci ve iltihaplanmaya yol açabilir.

6- Depresyon Riskinizi Arttırabilir

Şekerli gıdaların vücuda zararları arasında psikolojik nedenler unutulmamalıdır. Sağlıklı bir diyet ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilirken, ilave şeker ve işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyet, depresyon geliştirme şansınızı artırabilir.

Kimyasal şekerli ürünler de dahil olmak üzere çok sayıda işlenmiş gıda tüketmek, daha yüksek depresyon riski ile ilişkilendirilmiştir.

  • Araştırmacılar, kan şekeri dalgalanmalarının, nörotransmitter düzensizliğinin ve iltihabın, şekerin ruh sağlığı üzerindeki zararlı etkisinin nedenleri olabileceğine inanıyor.
  • Eklenen şeker ve işlenmiş gıdalar açısından zengin bir diyet, hem erkeklerde hem de kadınlarda depresyon riskini artırabilir.

7- Cilt Yaşlanma Sürecini Hızlandırabilir

Kırışıklıklar yaşlanmanın doğal bir belirtisidir. şekerin zararı burada yine önemli rol oynar. Sağlığınızdan bağımsız olarak sonunda ortaya çıkarlar.

EN fazla kullanılan, kesme şekerin zararları ne yazıkki yeteri kadar anlatılmamaktadır. Bununla birlikte, kötü gıda seçimleri kırışıklıkları kötüleştirebilir ve cildin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Şekerli gıdaların vücuda zararları arasında kollajen ve elastin hasar gördüğünde cilt sıkılığı bulunmaktadır.

  • İlave şekerler de dahil olmak üzere daha fazla karbonhidrat tüketen kadınlar, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kadınlara göre daha kırışık bir görünüme sahipti

Araştırmacılar, daha düşük karbonhidrat tüketiminin daha iyi cilt görünümü ile ilişkili olduğu sonucuna vardılar.
Şekerli yiyecekler, cilt yaşlanmasını ve kırışıklık oluşumunu hızlandırabilen AGE’lerin üretimini artırabilir.

8- Şeker Hücresel Yaşlanmayı Artırabilir

Telomerler, genetik bilgilerinizin bir kısmını veya tamamını tutan moleküller olan kromozomların sonunda bulunan yapılardır.

  • Yaşlandıkça telomerler doğal olarak kısalır, bu da hücrelerin yaşlanmasına ve arızalanmasına neden olur.
  • Telomerlerin kısalması yaşlanmanın normal bir parçası olsa da, sağlıksız yaşam tarzı seçimleri süreci hızlandırabilir.

Yüksek miktarda şeker tüketmenin, hücresel yaşlanmayı artıran telomer kısalmasını hızlandırdığı gösterilmiştir.
Çok fazla şeker yemek, hücresel yaşlanmayı artıran telomerlerin kısalmasını hızlandırabilir.

9- Şeker enerjinizi azaltır

şekerin zararları

Zararlı şekerler, şeker oranı yüksek gıdalar, kan şekerini ve insülin seviyelerini hızla yükselterek enerji artışına neden olur.

Ancak, enerji seviyelerindeki bu artış geçicidir.

Şeker yüklü ancak protein, lif veya yağdan yoksun ürünler kısa bir enerji artışına yol açar ve bunu hızla kan şekerinde keskin bir düşüş izler ve buna genellikle çökme denir.

Şekerin insan vücuduna zararları, sürekli kan şekeri dalgalanmalarına sahip olmak, enerji seviyelerinde büyük dalgalanmalara neden olabilir.

Bu enerji boşaltma döngüsünden kaçınmak için, ilave şeker oranı düşük ve lif açısından zengin karbonhidrat kaynakları seçin.

Karbonhidratları protein veya yağ ile eşleştirmek, kan şekerinizi ve enerji seviyenizi sabit tutmanın başka bir harika yoludur.

Örneğin, küçük bir avuç bademle birlikte bir elma yemek, uzun süreli ve tutarlı enerji seviyeleri için mükemmel bir atıştırmalıktır.
Yüksek şekerli yiyecekler, kan şekerinde ani bir artışa ve ardından bir çarpışmaya neden olarak enerji seviyenizi olumsuz etkileyebilir.

şekerin 11 zararı

10- Karaciğer Yağlanmasına Yol Açabilir

Yüksek rafine şeker alımı, sürekli olarak artan yağlı karaciğer riski ile ilişkilendirilmiştir.

  • Vücuttaki birçok hücre tarafından alınan glikoz ve diğer şeker türlerinin aksine, fruktoz neredeyse tamamen karaciğer tarafından parçalanır.
  • Karaciğerde fruktoz enerjiye dönüştürülür veya glikojen olarak depolanır.

Şeker zararı, karaciğer, fazla miktarlar yağa dönüşmeden önce yalnızca çok fazla glikojen depolayabilir.

11- Diğer hastalıklar, Şeker zararlı mı ?


Kimyasal şekerin zararları, kimyasal Rafine şeker, vücudunuza sayısız şekilde zarar verebilir.

Araştırmalar, çok fazla ilave şekerin şunları yapabileceğini gösteriyor

  • Şekerin sağlığa zararları, Böbrek hastalığı riskini artırın: Sürekli olarak yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmak böbreklerinizdeki hassas kan damarlarına zarar verebilir. Bu, böbrek hastalığı riskinde artışa yol açabilir.
  • Gut geliştirme riskini artırın: Gut, eklemlerde ağrı ile karakterize inflamatuar bir durumdur. Eklenen şekerler kandaki ürik asit seviyelerini yükselterek gut geliştirme veya kötüleşme riskini artırır.
  • Bilişsel düşüşü hızlandırın: Yüksek şekerli diyetler hafızanın bozulmasına neden olmaktadır.
  • Diş sağlığını olumsuz etkiler: Çok fazla şeker yemek çürüklere neden olabilir. Ağzınızdaki bakteriler şekerle beslenir ve diş demineralizasyonuna neden olan asit yan ürünleri salgılar.

Rafine şeker yerine ne kullanılır ? Bir çok alternatif doğal şeker çeşitleri bulunmaktadır aşağıdaki linkden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Görselleri hazırlayan Nataliya Vaitkevich ve yayıncı paxels’e teşekkür ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz