Yapay gıda nedir

https://www.gurmecenter.com/yapay-gida-nedir/

Yapay besinler diğer adıyla artificial gıdalar giderek günlük beslenmemizin içine daha fazla girmekte. Yapay gıdaların yararlarını savunanlar olduğu gibi yarattığı ve ilerde neden olabileceği zorlukları eleştirenlerde var. Gıdalarımızda gerçekleşen doğal olmayan değişimler çevresel ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Gelecekte, et gibi görünen ama et olmayan etler, sebze olmayan ama sebze gibi gözüken gıdaların oluşması insan sağlığını, doğal habitatın dengesini bozabilir. Bu süreç gıdaların yerine hapların yerine alacağı bir bilim kurguya döner mi ? Göreceğiz.

Yapay Gıda

Yapay gıda, doğal olmayan, labaratuar ortamında oluşturulan gıdalara verilen genel tanımlamadır.
“Yapay” kelimesi, genellikle, belirli renklendirmeler veya tatlar gibi doğayı ve doğal gıdaları taklit etmek kopyalamak için oluşturulmuş içerik veya gıdaları ifade eder.

Örneğin, gıda bilimcileri, gerçek çilek tadını taklit etmek için yapay çilek aroması geliştirdiler.

Bazen, portakal suyuna C vitamini yada kalsiyum gibi bileşenler eklenir. Bir sonradan eklenen aroma yada vitaminler “yapay gıdalar“, işlenmiş ürün oluşturur. Yapay besin burada, gıdadan alınmayan herhangi bir şey anlamına gelir.

Besin etiketleri işlenmiş bir gıdadaki tüm yapay bileşikleri listeler. Artificial besinler, genel olarak, içerik bir laboratuvardan geliyormuş gibi değişik isimlerde numaralar ve kodlar ile sınıflanmışsa, muhtemelen Yapaydır.
Gıda üreticileri, gıdaların lezzetini, rengini ve dokusunu eklemek veya korumak için hem doğal hem de yapay bileşenler kullanabilir. Hem doğal hem de yapay bileşikler, işlenmiş gıdaları ekstra vitamin veya minerallerle güçlendirir. Örneğin mısır ve soya fasulyesindeki lesitin ürün tutarlılığı sağlamaya yardımcı olurken, pancardan elde edilen pancar tozu gıda boyası olarak kullanılabilir. Ancak doğada bulunan bazı maddeler de yapay olarak üretilebilmekte ve doğal muadillerine göre daha ekonomik üretilebilmektedir.

Örneğin, C vitamini bir portakalda bulunabilir veya bir laboratuvarda üretilebilir.

Yapay gıdalar sağlıklı mı ?

Beslenme uzmanları, gerekli vitamin ve mineralleri almak için çeşitli taze meyve ve sebzeleri yemeyi öneriyorlar, peki ya D vitamini ile güçlendirilmiş süt gibi doğada bulunmayan yiyecekler?

Bazı beslenme uzmanları, yapay beslenme ve bu zenginleştirilmiş gıdaları tüketmenin takviye almakla benzer faydalar sağladığını ve bazı durumlarda bir multivitaminden daha etkili olabileceğini söylenmekte. Doğallığını kaybetmiş bir tane gıdadan daha faydalı olabilir. Ancak Daha fazla üretim almak için et ve sebzelerin doğal yapılarının değiştirilmesi. Doğaya, Hayvanlara ve insanlara zarar vermektedir. Bilimin, kimyasalların doğru ellerde doğru oranlarda kullanılması çok önemlidir.

Suni Et hakkında bilgilendirme.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz