Gıda Bağımlılığı

Gıda bağımlılığı, bazı bireylerin belirli gıdaları kontrolsüzce tüketme eğiliminde olmaları ve bu gıdaları bırakmakta zorluk çekmeleri durumudur. Gıda bağımlılığının birçok nedeni olabilir, ancak genellikle aşağıdaki faktörler etkili olabilir:

Gıda bağımlılığı tedavisi;

Gıda Bağımlılığı neden olur ?

  1. Biyolojik faktörler: Bazı bireylerde gıdalarla ilişkili olarak beyindeki ödül sistemi üzerindeki etkiler daha güçlü olabilir. Gıdalar, beynin ödül merkezi olan dopamin salınımını artırabilir ve bu da keyif hissi yaratarak bağımlılığa yol açabilir. Bu nedenle, bazı bireyler, özellikle şekerli ve yağlı gıdalar gibi yüksek ödül değeri olan yiyeceklere karşı daha duyarlı olabilirler.
  2. Psikolojik faktörler: Stres, sıkıntı, duygusal bozukluklar, düşük özgüven, depresyon veya anksiyete gibi psikolojik faktörler, bazı insanların gıda bağımlılığına yatkınlığını artırabilir. Gıdalar, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine veya olumsuz duyguları bastırmalarına yardımcı olabilecek bir rahatlama kaynağı olarak görülebilir.
  3. Çevresel faktörler: Gıda bağımlılığı, çevresel faktörlerden de etkilenebilir. Örneğin, sürekli olarak yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların kolayca erişilebilir ve cazip olması, gıda bağımlılığını tetikleyebilir. Ayrıca, reklamlar, sosyal etkileşimler, aile alışkanlıkları ve kültürel faktörler de kişinin gıda tercihlerini etkileyebilir ve bağımlılık oluşumunda rol oynayabilir.
  4. Genetik faktörler: Genetik yatkınlık da gıda bağımlılığı riskini etkileyebilir. Bazı araştırmalar, belirli genetik varyasyonların, özellikle dopamin ve serotonin gibi beyindeki nörotransmitterlerin düzenlenmesiyle ilgili genlerin etkileriyle, bireylerin gıda bağımlılığına yatkın olabileceğini göstermiştir.

Bu faktörlerin kombinasyonu, bir bireyin gıda bağımlılığına yatkınlığını artırabilir. Gıda bağımlılığı, sağlıksız bir beslenme düzeni, aşırı kilo veya obezite gibi olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir. Bu nedenle, gıda bağımlılığıyla mücadele etmek için, bireyler

Hangi Gıdalar Bağımlılık Yaratır

Şeker ve yüksek Glisemik indeksi olan gıdalar yüksek oranda sopamın salgılar. Kana karışan yüksek şeker oranı kısır döngü yaratarak sürekli yeme arzusu yaratır.
Şeker, ve zararlı karbonhidratlar İlk iki tehlikeli gıda grubudur.

Gıda Bağımlılığı tedavisi


Gıda insanın hayatta kalması için elzemdir ve bir zevk ve keyif aracına ek olarak, sağlığımızın önemli bir yönüdür. Yiyecekler sadece ihtiyaç duyulan besinleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli lezzetler, kokular, dokular, vb. aracılığıyla bir doyum faktörü de oluşturur. Bağımlılık yaratan gıdalar, kan şekerimizi yükselterek bir çok hastalığı tetikler.

Gıda Bağımlılığı

Yiyecek bağımlılığı çeken kişilerde şeker ve glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar zevk ve memnuniyet duyguları oluşturan kimyasal reaksiyonları tetikler.

Bu reaksiyon, beyinde ödül merkezini aktive eder. Beyin anlık mutluluk veren maddeler sürekli talep eder ve bağımlılığı oluşturur. Alkolizm, madde bağımlılığı aynı metotla oluşur.

Gıda bağımlılığı

Gıda Bağımlılığı Nasıl Oluşur

Gıda bağımlılığı, bazı yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkar “aç” olmasanızda sürekli yemek ihtiyacı oluşturur.

Bu davranışlar bir kısır döngü oluşturur. Gıda bağımlısı, zevk aldığı, abur cubur yiyecekleri öncelikli olarak tüketmek ister.

Bağımlılık yaratan maddeler menümüzde artmaktadır.

Gıda Bağımlılığı Ciddi Sorunlara Neden Olabilir

  • Gıda bağımlılığı, sindirim sorunları, kalp hastalığı, obezite, düşük benlik saygısı, depresyon ve izolasyon gibi çeşitli fiziksel, duygusal ve sosyal sonuçlara yol açabilir. Bir gıda bağımlısı, şekere duyulan ihtiyaç nedeniyle, istenmeyen sonuçların ortasında bile, bu yıkıcı davranışlara tekrar girecektir.

Kısır Döngü

Gıda bağımlılığının neden olduğu kısır döngü kendi arzumuzla sonlandıramayacağımız bir durum oluşturabilir. Bu durumlarda profesyonel yardım alınması çok önemlidir. Siz veya sevdiğiniz biri yiyecek bağımlılığı ile mücadele ediyorsa, bu yükten arınmış bir yaşamın olanaklarını düşünün. İhtiyacınız olan uygun bakımı ve yardımı arayarak bir bağımlılıktan yemeğe huzur bulabilirsiniz.

Gıda Bağımlılığı Ve Psikolojik Etkisi

Biyolojik, psikolojik veya sosyal nedenlerden dolayı bir bağımlılık gelişebilir. Bu yeme bozukluğunun ilerlemesini etkileyebilecek biyolojik nedenler arasında hormonal dengesizlikler, çeşitli beyin yapılarındaki anormallikler, bazı ilaçların kullanımından kaynaklanan yan etkiler veya bu tür bağımlılık sorunları olan aile üyeleri olabilir. Ayrıca psikolojik faktörlerin bir nedeni de olabilir.
Sağlıksız Beslenmenin Oluşması

Beynimiz Nasıl Çalışır

Beyniniz sizi mutlu etmek için yeme arzunuzu tetikleyerek kısır döngü yaratır.

Aile nedenler, iş sorunları, yaşıtlarından veya toplumdan gelen baskı, sosyal izolasyon, sosyal destek eksikliği ve stresli yaşam olayları gibi faktörler gıda bağımlılığı ile ilgili olabilecek sosyal etkiler oluşturabilir.

Gıda bağımlılığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilen karmaşık bir zihinsel sağlık sorunu olduğundan, bu bozukluktan etkili bir şekilde iyileşmek için profesyonel yardım alınması şiddetle tavsiye edilir.

Gıda Bağımlılığı çok sayıda belirti ve semptomla tanınabilir.

Aşağıdakiler, gıda bağımlılığının olası belirtileridir:
• Fiziksel olarak tolere edebileceğinden daha fazla yiyecek istemek.
• Hasta hissetme noktasına kadar yemek.
• Aç olmasa bile belirli yiyecekleri yemeye devam etmek.
• Gizli yemek.
• Belirli yiyecekleri yemek için zaman harcamak amacıyla sosyal etkileşimlerden, ilişkilerden veya işlevlerden kaçınmak.
• Azaltılmış enerji, kronik yorgunluk
• Konsantrasyon zorluğu
• Uykusuzluk veya aşırı uyku gibi uyku bozuklukları
• Huzursuzluk sinirlilik Baş ağrısı
• Sindirim sistemi rahatsızlıkları
• Endişe kaygı düşünceleri

Abrahamson Metodu
Abrahamson metoduyla tek seansta şeker bağımlılığından kurtularak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanırsınız.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz