Kafein Etkisi

Kafein zararlı mı ?

Kafeinin Eşsiz Etkisi

Kafein etkisi, Dünyada her yıl 100.000 Metre Ton Kafein tüketilmektedir. Kafein miktarının büyük kısmı kahve ve çay olarak tüketilmektedir. Soda, çikolata, kafein içeren ilaçlar ile de az miktarda kafein tüketimimiz bulunmaktadır.

Kafeinin Gücü

Kafein, bizim daha uyanık olmamızı, olaylara daha iyi yoğunlaşmamızı, daha enerjik olmamızı hatta daha mutlu olmamızı sağlar. 

Kafein zararlı mı ?

Kafein Zararlı mı ?

Kafein zararlı mı sıkça sorulmakta, Ancak kafein çok tüketildiğinde bizi uykusuz tutar, tansiyonumuzu arttırarak bizlerin endişeli bireyler olmasını sağlayabilir. Etkilerini göz önüne aldığımızda dünyanın en fazla kullanılan ilacıdır.

Kafein Nerede Bulunur ?

Kafein bir çok bitkide özellikle yapraklarda bulunur, hatta sinekler için toksittir yüksek oranda alındığında  haşereleri öldürebilir. Arı gibi bazı hayvanlarda bitkilerin nektarında az oranlarda bulunan kafein tüketildiğinde o bitkilere tekrar gelmeleri için muhteşem bir hafızaoluşturur.

Kafein Bağımlılık Yaparmı ?

Kafein yüksek oranlarda tüketilmesi durumunda bağımlılık yaratabilir. Çünkü beynin ödül mekanizması bölümü uyarılmaya kafein tarafından uyarılmaya açıktır.

Kafein Etkisi Ne Kadar Sürer ?

Kafein etkisi yaşa yada metabolizma hızına göre değişir. Çocuklarda kafein çok daha etkili olur. En önemlisi kafein etkisi kafeine olan alışkanlığınada bağlıdır. 

Kafein Zararlı mı ?

Kafein, insanları uyararak uykularını azaltır. Kafein içinde molekül olan adenosine bulunmaktadır.

Kafein Beynimizi Nasıl Etkiler

Kafein etki mekanizması, Beyninizde bu moleküllerce uyarılmaya hazır reseptörler bulunmaktadır.Reseptörler kimyasallarla  buluştuğunda biyo kimyasal bir etkileşim oluşturur ve sizin uykunuz gelir. Ancak kafein bu molekülleri yavaşlatarak reseptörler ile iletişimini güçleştirir. Adenoisine sizi rahatlatırken kafein sizi hareketlendirir.

kafein zararlı mı

Pozitif Olmak İçin …

Kafein ayrıca sizin daha pozitif olmanızı sağlar. Kafein etkisinin bir çok hastalıkları önlediği görünmektedir. Bazı kanser çeşitleri, Aisemer yada parkinson gibi.

Kafein yağ yakımını hızlandırarak enerji verdiğinden bazı spor müsabakalarından önce tüketilmesi dahi yasaklanmıştır.1972 – 2014 yılları arasında belli dozun üzerinde kafein tüketimi olimpiyat oyunlarında yasaklanmıştı.

Kafeinin faydalarının yanısıra çok fazla tüketilmesi durumunda tansiyonu olumsuz etkilediği bilinmektedir.  Eğer kahve tüketimini bir anda durdurursanız, endişe, kaygı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Kafein etkisi ne kadar sürer ?

Bünyeye göre değişir, eğer düzenli olarak kafein tüketiyorsanız, hiç tüketmeyen insana göre çok daha dirençli olursunuz.

Kafein etkisini ne zaman gösterir ?

Hemen etkisini gösterir.

Hiç kahve tüketmemiş kişiler belli bir yaştan sonra kafeinli içecek içerlerse aldıkları enerjiden rahatsızlık hissedebilirler. Kafein zararları özellike alışık olamayan kişilerde daha etkin hissedilir.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz