Peynirin Tarihi

https://www.gurmecenter.com/peynirin-tarihi/

Sofralarımızın Vazgeçilmez Lezzeti Peynir. Peynirin tarihçesi nedir ?

Peynirin tarihi

Krallardan, imparatorluklardan, yazının icadından, tarım devriminden önce peynir vardı. 

Peynirin tarihi Milahtan önce 8000 yıllarına kadar uzanmaktadır.  Peynir, Anadoluya doğru uzanan Mezopotamya bölgesinde bulunmuştur.. Günümüzün bu gurme lezzetini bizlere kazandıranlar Mezopotamya çifçileridir.

Tarih Kadar Eski Bir Gıda

Peynirin tarihi, tarih kadar eski, tarih kadar kadim medeniyetin bizlere mirasıdır. 

Peynir, ilk ilkel tarım metotlarının ve  keçilerin sütünün sağılmaya başladığı dönemlere kadar gitmektedir. Keçilerden sağılan sütün güneş altında beklemesinin ardından üst tabakasının ekşimeye ve katılaşlaşmaya başladığı fark edilmiştir.  Sütün içindeki laktik asitler protein ile katı parçacıklar oluşturmuştur.

Whey Nedir

Peynirin içindeki maddeler; Çifçiler kesilen sütün suyunu içmişlerdir ki buma “whey”  “kesilmiş sütün suyu” diyoruz. Oluşan yumuşak sürülebilir ilk peynir parçalarınıda yemeğe başlamışlardır. İlk Peynir topları bu dönemin eseridir. 

Kesilen sütün içinde oluşan katılaşma sıkıştırılarak zaman içinde o muhteşem peynirin özünü oluşturmuştur.

Peynirin yapımı süresine baktığımızda, Süt,  yağlar, protein ve mineral açısından çok zengindir. Ancak içinde laktoz bulunduğundan mide asidinin artmasına neden olabilir. Diğer yandan süt çok daha az laktoz içermekte ve saklanarak süt ürünleri için uzun kullanım süresi oluşturmaktadır. Gurme peynir bizim için bütün eşsiz peynir cinsleri için geçerlidir.

Peyniri Kim Bulu

Milahtan önce 7. yy. da Anadolu’da bulunan kapların içinte tereyağı ve peynir kalıntıları bulunmuştur.

Bronz çağa geldiğimizde, peynir uluslararası ticari bir meta haline gelmiştir. Mezapotamya’nın popülasyonu yüksek şehirlerinde, peynir ticari ve dini hayatın bir parçası olmuştur.O dönemlerde peynir stoklarının tutulduğu taş eserler bulunmuştur. Peynir mayasının ilk bulunduğu yer olarak yine Anadoluyu gösterebiliriz. Bu dönemde peynir geliştirilmeye ve içine konan sebzeler ile aromalandırılmaya başlanmıştır.

Dünyada her bölgede farklı aromalanma teknikleri uygulanmıştır.

Moğolistanda manda sütü güneşin altında bekletilerek Byaslac peyniri bulunmuştur.

Mısırlılar, kesilmiş keçi sütünü yaprakların arasına sararak peynir yapmıştır, Uzak Asya’da gıda asiti olarak belirttiğimiz, limon, sirke, yoğurt ile karıştırılarak tatlandırılmış, filelerde asılarak suyu süzülmüştür.

Yumuşak peynir, köry gibi baharatlarla pişirilerek ilk soslar yapılmıştır. Türkler, peyniri kalıp haline getirerek ilk beyaz peyniri yapmışlardır.

peynirin tarihi

Roma İmparatorluğunda Peynir

Roma imparatorluğunda kuru peynir olarak bilinen Casius Aridus, 500 bin kişilik roma ordusunun ana besin kaynağı olmuştur.Batı Roma imparatorluğunun yıkılmasının ardından oluşan feodal devletler peyniri geliştirmek için denemeler yapmıştır. Bu dönemde, manastırlarda yaşayan rahipler her çeşit süt ile sayısız peyniri yaşlandırma deneyleri  yaparak günümüzün peynirlerinin temelini atmışlardır.

Peynirin kısa tarihçesi; Parmesan, Roquefort gibi peynirler bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkmıştır. İsviçre Alplerinde gelişmiş hayvancılık gurme peynir çeşitlerini arttırmıştır.  14. yüz yılda peynir ticaretini ele geçirmek isteyen komşularının istilası ile sonuşlanmıştır.

Sanayi Devrimi ve Peynir

Sanayi devrimi peynir üretimini manastırlardan çıkartarak fabrikalara sokmuştur. Peynir üretiminin başladığı 10 bin yıl sonra dahi günümüzde aynı üretim teknikleri kullanılmaktadır.

Günümzde 22 milyon Ton Peynir ticareti mevcuttur.

Peynirin tarihi peynir kadar keyiflidir.

Afiyet olsun.

Bon Appetit

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz