Michelin Yıldızı Nedir

Michelin Yıldızı ve standartları nelerdir ?

Michelin Yıldızı Hikayesi

Michelin Yıldızı, bir restoranın alabileceği en önemli kalite standardı seviyesidir. 

“Michelin yıldızlı” restoranların oluşumu “Michelin Rehberi” olarak bilinen seyahat rehberiyle başlamıştır. Michelin’in Fransa’nın Auvergne bölgesindeki Clermont-Ferrand merkezli Michelin lastik firması tarafından oluşturulmuştur. Rehberin başlangıç amacı eminizki şu an ulaştığı nokta olmamıştır. Michelin restoranları, muhteşem bir girişimcilik ve inovasyon örneğidir.

Michelin yıldızı, Michlen lastik firmasının bir buluşudur. Michlen, Bridgestone ve Goodyear ile birlikte dünyanın en büyük üç lastik üreticisinden biridir.

  • Michelin kardeşler, Ándre ve Édouard, Michelin Rehberi’ni 1900 yılında, lastik şirketlerini kurduklarından 11 yıl sonra başlatmışlardır.

Michelin Adamı ile tanınan şirket aynı zamanda Kırmızı ve Yeşil seyahat rehberleri, yol haritaları ve bugün hakkında anlattığımız Michelin Yıldızlı kataloğun oluşmuştur.

Michelin kalite standartları 3 yıldız ile sınıflandırılır.

Michelin Yıldızları, Kırmızı Rehber adı verilen bir rehber ile standardize edilmiştir.

Michilen yıldızlı yemekler

Michelin Guide Nedir ?

İnsanlara oteller ve restoranlar için bir derecelendirme rehberi sağlamak istediler çünkü arabalarıyla seyahat eden sürücülerin lastiklerini çok farklı lokasyonlarda değiştirme ihtiyaçları olabiliyordu. Bu noktaları ve güzel yemek yiyebilecekleri yerleri bu kırmızı kitap içinde derlediler.

20. yüzyılın başında, Fransa’da sınırlı miktarda benzin istasyonu vardı trafikte sadece 2.200 araba bulunmaktaydı. Michelins, hafta sonları insanların uzun mesafeli seyahat alışkanlığını kazandırmaya çalıştı ve başarılı oldu.

Fransa’nın her yerine rehberlerini verdiler, hatta yolculara yardımcı olmak için yol işaretleri koydular.

Michelin seyahat rehberleri Avrupa çapında yaygınlaşarak ücret karşılığında satılmaya başladı.

1926’da restorantlara kalite yıldızı verilmeye başlandı, 1931’de üç yıldız kategorisi oluşturuldu. 

Yıldızların tanımı, bugün bildiğimiz şekliyle 1936’da kesin olarak şekillendi.

Michelin Yıldız

Michelin Yıldızının Önemi

Michelin Yıldızı ile ödüllendirilen restoranlar, en üst düzeyde başarılı olma şartını taşırlar. En kaliteli şeflere sahiptirler.

Bir restoran bir yıldız alırsa, bu süper, iki yıldızdır ve restoran harikadır. Bir restoran üç yıldız alırsa, insanlar restoranın görülmeye değer bir yer olduğunu bilir.

Şu anda 24 ülkede mevcut olan kılavuz, eleştirmenleri olan müfettişler ile denetlenmekedir

Michelin Müfettişleri kimlerdir?

Michelin Star müfettişleri geleneksel olur, basınla konuşmaları yasaktır.

Genellikle mutfak sanatlarında geniş bir geçmişe sahip eski şeflerden oluşmaktadır. Müfettişler ayrıca Fransa’da resmi Michelin Rehberi eğitiminden geçerler.

Yemek yerken not almazlar ve bir derecelendirmeye karar vermeden önce genellikle birkaç kez restoranları ziyaret ederler.

Michelin Rehberi müfettişleri, restoranların derecelendirilmesinden sorumlu tek yetkili kişilerdir.

Bir Michelin müfettişi restoranınızı ziyaret ederse, aşağıdaki kriterlere bağlı olarak 0-3 yıldızla ödüllendirilmeyi bekleyebilirsiniz:

  • Gıdanın kalitesi ve tutarlılığı
  • Tekniğin ustalığı ve yemeğin kişiliği.

Bazı kişiler dekorasyonun en önemli faktör olduğunu düşünsede yanlıştır. çünkü, otoparkta ahşap bir tezgahta hizmet veren 3 michelin yıldızlı bir restoranda bulunmaktadır.

Michilen Yıldızın Anlamı

  • 1 Yıldız: Kendi kategorisinde çok iyi bir restoran. (“Une très bonne table dans sa catégorie”) Yiyecekler sürekli olarak yüksek standartlarda hazırlanır.
  • 2 Yıldız: Mükemmel yemek pişirme, Mutfağı kaliteli ve ustaca hazırlanmış ürünlerdir.
  • 3 Yıldız: Olağanüstü yemekler, özel bir geziye değerdir. Mükemmel ve farklı yemekler sunuşur. En iyi ve en taze malzemeler kullanılarak neredeyse mükemmel bir şekilde yapılır. (“Une des meilleures tabloları, vaut le voyage”)
Michelin Yıldızı Nedir

Michelin tarafından verilen bir diğer ödül ise Bib Gourmand. Bu ödül uygun fiyata kaliteli yemek servisi yapan mekanlara verilmektedir. Örneğin, New York City’de 40 $ veya daha düşük fiyatlara yemek, kaliteli bir şarap ve tatlı Michelin yıldızlı restoranlar bulabilirsiniz.

Yıldız sahibi restoranlar daha fazla yıldız alma hakkına sahip olurlar. Bu onların daha fazla çabalamalarını ve kendilerini geliştirmelerini sağlar.

Michelin Yıldızı Kime Verilir

Michelin yıldızlı restaurant arayanlalar özellikle Michelin Star’ın kime ait olduğunu hiç merak ettiniz mi – restoran mı yoksa şef mi?

Yıldızlar Restorana aittir ancak Yemek ve şef kesinlikle Michelin Yıldızı için hayati önem taşır.

Ülkemizde muhteşem lezzetler ve mekanlar bulunsada Michelin yıldızlı hiçbir restoran bulunmamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz