B12 İçeren Besinler

https://www.gurmecenter.com/b12-iceren-besinler/

b12 vitamini hangi gıdalarda var ?

B12 vitaminine olan bilgimiz ve ilgimiz son dönemlerde iyice arttı. Pandemi B12 vitaminine olan bilinci arttırdı. Bu vitamin katkı olarakda alınabildiği gibi doğal gıdalardan da elde edilebilir. Bizler bu bölümde hangi besinlerde B12 vitaminin olduğunu sizlerle paylaşacağız. b12 olan yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Hangi besinlerde B12 vardır ?

B12 içeren gıdalar nelerdir ?

B12 vitamini, hayvansal kaynaklarda doğal olarak bulunan bir vitamindir. İşte B12 vitamini içeren bazı gıdalar:

  1. Et ürünleri: Özellikle kırmızı et, tavuk ve hindi gibi et ürünleri B12 vitamini açısından zengindir. Organ etleri, özellikle karaciğer, ayrıca yüksek miktarda B12 vitamini içerir.
  2. Deniz ürünleri: Somon, alabalık, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar B12 vitamini bakımından zengin kaynaklardır. Ayrıca istiridye ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri de B12 vitamini içerir.
  3. Yumurta: Yumurta, hem B12 vitamini hem de diğer besin maddeleri açısından zengin bir kaynaktır. Özellikle sarısında B12 vitamini bulunurken, beyazında daha az miktarda bulunur.
  4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri B12 vitamini içerir. Ancak, bu gıdaların B12 vitamini içeriği miktarı ürüne bağlı olarak değişebilir.
  5. İç organ etleri: Karaciğer, böbrek ve kalp gibi iç organ etleri B12 vitamini açısından zengindir. Ancak bu tür yiyeceklerin tüketimi kişinin tercihine bağlıdır.
  6. B12 vitamini takviyeleri: B12 vitamini takviyeleri, özellikle vejetaryen veya vegan beslenenler için kullanışlı bir seçenektir. Tablet, kapsül veya sıvı formunda bulunabilir.

B12 vitamini, genellikle hayvansal kaynaklardan elde edilir. Bu nedenle, vejetaryen veya vegan bir beslenme düzeni takip eden kişilerin B12 vitamini takviyeleri veya B12 vitaminini içeren takviyeleri kullanması önemlidir. B12 vitamini ihtiyacınızı karşılamak için beslenme düzeninizi planlarken ve gıda seçimlerinizi yaparken bir beslenme uzmanından veya sağlık uzmanından destek almanız önemlidir.

B12 içeren yemekler

Corona Virüsten korunmanız için önemli bir destek olan B12 eksik olmaması gereken bir vitamindir. Aşağıda sizler için B12 vitamini içeren belli başlı gıdaları paylaştık ancak bu gıdalar başka vitamin ve besinler açısındanda zengindir. En çok B12 içeren yiyecekler.

En çok B12 Vitamini içeren Besinler – B12 içeren yemekler nelerdir

B12 hangi gıdalarda var ?

b12 olan besinler sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanızı destekler. b12 içeren gıdalar, aşağıda belirtilen bu gıdaları tavsiye etmekteyiz.

b12 içeren besinler

1. Sardalya

B12 içeren yemekler arasında Sardalya önemli bir yere sahiptir. Sardalya denizlerimizde çokça çıkmaktadır. Çok besleyicidir, birçok vitamin, mineral ve besini barındırır. Genel olarak Balık B12 vitamini açısından çok zengindir.

Sardalya, ayrıca iltihap azaltan bir gıda olarak bilinir. Kalp sağlığına iyi gelen bir besindir. Ayrıca sardalya güçlü bir omega-3 yağ asitler kaynağıdır.

2. Sakatat

B12 yiyecekler arasında olan; Sakatat etleri, en besleyici gıdalardandır. Özellikle kuzudan elde edilen ciğer B12 açısından çok zengindir ve böbrekler aynı derecede yüksek B12 kaynağı oluşturur.

3. İstiridye

İstiridye, çok besleyici kabuklu bir deniz ürünüdür. Yağsızdır. İstiridye, b12 içeren besinler, Muhteşem bir protein kaynağıdır ve çok yüksek oranda B12 vitamini içerir.

İstiridyelerin iyi bir antioksidan kaynağıdır

4. Dana eti

b12 vitamini içeren besinler arasındaki Dana eti mükemmel bir B12 vitamini kaynağıdır. En yüksek B12 içeren besinler den Dana eti;

Biftek, a B2, B3 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra selenyum ve çinko içerir. Genel olarak baktığımızda, B12 et kaynaklı gıdalarda zengindir.

Az yağlı etler B12 bakımından daha zengindir. Kızartmak yerine ızgara yapmak veya haşlamak tercih edilebilir. Bu, B12 vitamini içeriğinin korunmasına yardımcı olur.

B12 deposu

6. Ton balığı

Ton balığında b12 var mı ?

b12 hangi besinlerde bulunur ? Ton balığı B12 açısından, zengin bir balıktır. Protein, vitaminler ve mineraller içerir.

Ton balığı b12 açısından zengindir. B12 bulunan gıdalar, bütün balıklar derilerinin altında yoğun vitamin ve mineralleri depolarlar. Ton balığı da derisinin hemen altında B12 bulundurur. uskumru b12 içeren diğer balıktır.

Fosfor, selenyum ve A ve B3 vitaminlerini içerir.

B12 içeren yiyecekler

8. Alabalık

Alabalık Yüksek protein ve sağlıklı yağlar içeren bir besindir.

100 gram alabalık filetosu, B12 vitamini ve 1.171 mg omega-3 yağ asitleri için günlük ihtiyacın yaklaşık % 312’sini sunar. b12 hangi besinlerde var arayışımız deniz ürünleri ile zenginleşmekte.

Alabalık ayrıca manganez, fosfor ve selenyum gibi harika bir mineral kaynağıdır

9. Somon

Somon balığı b12 içeren yiyecekler, yönünden zengin bir kaynaktır ayrıca Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Somon balığı şahane bir B vitamini kaynağıdır.

1 dilim somon balığı ihtiyacınız olan yaklaşık 4,123 mg omega-3 yağ asidi içerir

Somon balığı b12 açısından yüksek yağ ve protein deposudur. 178 gram somon yaklaşık 40 gram protein içerir.

Ek olarak uskumru b12 açısından zengin diğer bir balıktır.

b12 vitamini nelerde vardır ?

10. Güçlendirilmiş sebze sütleri

Vegan beslenenler için güzel bir seçenek olan sebze sütleri çok besleyicidir. b12 vitamini yiyecekler arasında sıkça bulunabilir.

Soya, badem ve pirinç sütleri B12 vitamini bakımından mükemmel bir vitamin kaynağıdırlar.

1 bardak sebze sütü B12 vitamini için günlük ihtiyacın yaklaşık % 86’sını sağlayabilir.

B12 vitamini alımını artırmak isteyenler popüleratisi artan bu sütlerden tüketebilirler.

11. Süt ve süt ürünleri

Yoğurt, süt ve peynir gibi süt ürünleri protein, vitamin ve mineral açısından çok zengindir.

Bir fincan tam yağlı süt, B12 vitamini için günlük ihtiyacın ortalama % 46’sını sağlar.

Süt ürünü olan Peynir zengin bir B12 vitamini kaynağıdır.

Ayrıca tam yağlı sade yoğurt da iyi bir B 12 kaynağı olarak görülmektedir.

12. Yumurtalar

B12 Vitamini bulunan gıdalar arasında Yumurtayı unutamayız. Yumurta, Yumurta protein ve B vitaminleri açıcında çok zengindir.

İki büyük yumurta, B12 vitamini için günlük ihtiyacın yaklaşık% 46’sını, artı B2 vitamini için günlük ihtiyacın % 39’unu sağlar.

Araştırmalar, yumurtanın sarısının beyazından daha fazla B12 vitamini oranına sahip olduğunu ve yumurta sarısındaki B12 vitamininin emilmesinin daha kolay olduğunu göstermiştir. Sadece yumurtanın beyazı yerine bütün yumurtaları yemeniz önerilir.

B12 ve D vitamini eksikliği olanlar için önemli bir kaynaktır.

B12 Vitamin hangi kuruyemişlerde bulunur: Ceviz, badem fındık ve leblebi B12 bulunan kuruyemişlerdir.

B12 vitamini içeren meyveler nelerdir ? Muz, narenciye ve avokado en fazla B12 içeren meyvelerdir.

B12 nin faydaları

B12 vitamini ne işer yarar, kısaca madde madde sıralayalım.

b12 vitamini bulunan yiyecekler bizleri nasıl etkiliyor ?

  1. Vitamin B12 faydaları; metabolizmanızın kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur.
  2. B12 hamilelik sürecini destekler. Sağlıklı bir hamilelik için yeterli B12 vitamini seviyesi çok önemlidir.
  3. B12 Kemik sağlığınızı destekler. Mineral yoğunluğu azalmış kemikler zamanla zayıf ve kırılgan hale gelebilir ve bu da osteoporoz riskinin artmasına yol açar. 
  4. B12 vitamini ruh halinizin iyileşmesine destek olur.
  5. B12 vitamini eksikliği, özellikle yaşlı yetişkinlerde hafıza kaybına neden olabilir.
  6. Tüm B vitaminleri vücudunuzun enerji üretiminde önemli bir rol oynar, ancak kendileri enerji sağlamazlar.
  7. B 12 vitamini, kalp sağlığınızı destekler
  8. B12 vitamini cilde faydaları, Sağlıklı Saç, Cilt ve Tırnakları Destekler

Referanslar: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-benefits

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz