Şekerin Sağlığa Zararları

Şeker gerçekten zararlı mı ? Şeker bir çok hastalığa neden olmakta. Şeker bir bağımlılık maddesidir, şeker kilo aldırır ancak kilolarınız buz dağının görünen kısmı. İşlenmiş şekerin zararları dahada bilinir hale gelmekte. Şimdi Buzdağının altında kalan şekerin neden olduğu bazı sağlık sorunlarını öğrenelim. Şekerin vücudumuza etkileri:

Hangi şeker zararlı ?

Kısaca Doğal olmayan şeker zararlıdır.

https://www.gurmecenter.com
sağlıklı yaşam bilgi bankası

1- Şeker Yemek Kilo Aldırır mı ?

Dünya çapında obezite oranları artıyor ve özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerden ilave şekerin ana suçlulardan biri olduğuna inanılmaktadır.

Gazlı içecekler, meyve suları ve gibi rafine şekerle tatlandırılmış içecekler, basit şekerden oluşmaktadır.

Şeker yemenin zararları; şeker arasında açlığınızı ve gıda arzunuzu vardır.

Sekerin zarari, Kimyasal şeker açlığı düzenleyen ve vücudunuza yemeyi bırakmasını söyleyen önemli bir hormon olan leptine karşı dirence neden olabilir.

Başka bir deyişle, şekerli içecekler açlığınızı azaltmaz, yüksek miktarda sıvı kaloriyi hızlı bir şekilde tüketmenizi kolaylaştırır. Bu kilo alımına neden olmaktadır.

Araştırmalar, sürekli olarak soda ve meyve suyu gibi şekerli içecekler içenlerin içmeyenlere göre daha kilolu olduğunu göstermiştir.

Şekerle tatlandırılmış içecek içmek, artan miktarda iç organ yağı, diyabet ve kalp hastalığı gibi sorunlara neden olmaktadır.

Şekerin sağlığa zararları

şekerin vücuda zararları nelerdir

2. Şeker Yemek Kalp Hastalığı Riskinizi Arttırır mı ?

Şekerli gıdalar, dünya çapında bir numaralı ölüm nedeni olan kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin arttırmaktadır.

Şekerin vücuda zararları nelerdir; Şekerli gıda tüket obezite, iltihaplanma ve yüksek trigliserit, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerine yol açabileceğini gösteriyor – tüm bunlar kalp hastalığı için önemli risk faktörleridir.

Şekerli içeceklerden çok fazla tüketmek, yağlı, atardamar tıkanması birikintileri ile karakterize bir hastalık olan ateroskleroz ile bağlantılıdır.

Şekerin sağlığa zararı, Sadece (473 ml) kutu gazlı içecek 52 gram şeker içerir, bu da 2.000 kalorilik bir diyete göre günlük kalori tüketiminizin %10’undan fazlasına eşittir.

şekerin çocuğa zararları

3. Şeker yemek Tip 2 Diyabet Riskinizi Artırıyor

Dünya çapında diyabet artışı son 30 yılda iki katından fazla yükseldi. Bunun birçok nedeni olsa da aşırı şeker tüketimi ile diyabet riski arasında açık bir bağlantı vardır.

Çok fazla şeker tüketmenin zararları neden olduğu obezite, diyabet için en güçlü risk faktörü olarak kabul edilir.

  • Uzun süreli şeker tüketimi, kan şekeri seviyelerini düzenleyen pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insüline direnci artırır.
  • İnsülin direnci, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur ve diyabet riskinizi güçlü bir şekilde artırır. Aşırı tatlı yemenin zararları, diyabet hastalığına neden olur.
  • 175’ten fazla ülkeyi kapsayan bir nüfus araştırması, günde tüketilen her 150 kalori şeker veya yaklaşık bir kutu soda için diyabet geliştirme riskinin %1.1 arttığını buldu.
  • Diğer araştırmalar, meyve suyu da dahil olmak üzere şekerli içecekler içen kişilerin diyabet geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

4. Şeker Kanser Riskinizi Artırabilir

Aşırı miktarda şeker yemek, belirli kanserlere yakalanma riskinizi artırabilir.

İlk olarak, şekerli yiyecek ve içeceklerden oluşan beslenme alışkanlığı obeziteye yol açar ve bu da kanser riskinizi önemli ölçüde artırır. Fazla şeker yemenin zararları;

Şekerli yiyeceklerin zararları, ayrıca, şeker oranı yüksek diyetler vücudunuzdaki iltihabı artırır ve her ikisi de kanser riskini artıran insülin direncine neden olabilir.

  • 430.000’den fazla kişiyle yapılan bir araştırma, ilave şeker tüketiminin artan özofagus kanseri, plevral kanser ve ince bağırsak kanseri riski ile pozitif olarak ilişkili olduğunu buldu.
  • Başka bir araştırma, haftada üç defadan fazla tatlı çörek ve kurabiye tüketen kadınların, bu yiyecekleri haftada 0,5 defadan az tüketen kadınlara göre endometriyal kansere yakalanma riskinin 1,42 kat daha fazla olduğunu gösterdi 

İlave şeker alımı ve kanser arasındaki bağlantı üzerine araştırmalar devam etmektedir ve bu karmaşık ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

şekerin çocuğa zararları

5. Şeker Depresyona neden oluyor

Sağlıklı bir diyet ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilirken, ilave şeker ve işlenmiş gıdalar açısından zengin bir diyet, depresyon geliştirme şansınızı artırabilir.

Kek ve şekerli içecekler gibi yüksek şekerli ürünler de dahil olmak üzere çok sayıda işlenmiş gıda tüketmek, daha yüksek depresyon riski ile ilişkilendirilmiştir.

  • Araştırmacılar, kan şekeri dalgalanmalarının, nörotransmitter düzensizliğinin ve iltihaplanmanın, şekerin ruh sağlığı üzerindeki zararlı etkisinin nedenleri olabileceğine inanıyor.
  • 22 yıl boyunca 8.000 kişiyi takip eden bir araştırma, günde 67 gram veya daha fazla şeker tüketen erkeklerin, günde 40 gramdan az tüketen erkeklere göre depresyon geliştirme olasılığının %23 daha fazla olduğunu gösterdi.
  • 69.000’den fazla kadında yapılan bir başka çalışma, en yüksek ilave şeker alımına sahip olanların, en düşük alım miktarına sahip olanlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek depresyon riskine sahip olduğunu göstermiştir.

6. Şeker Cildinizi Yaşlandırır

Kırışıklıklar yaşlanmanın doğal bir belirtisidir. Sağlığınızdan bağımsız olarak sonunda ortaya çıkarlar.

Sağlıksız beslenme, gıda seçimleri kırışıklıkları kötüleştirebilir ve cildin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Gelişmiş glikasyon son ürünleri (AGE’ler), vücudunuzdaki şeker ve protein arasındaki reaksiyonlarla oluşan bileşiklerdir. Cilt yaşlanmasında önemli bir rol oynadıklarından şüpheleniliyor.

Rafine karbonhidrat ve şeker içeriği yüksek bir diyet tüketmek, cildinizin erken yaşlanmasına neden olabilecek AGE’lerin üretimine yol açar.

  • AGE’ler, cildin gerilmesine ve genç görünümünü korumasına yardımcı olan proteinler olan kolajen ve elastine zarar verir.
  • Kollajen ve elastin hasar gördüğünde cilt sıkılığını kaybeder ve sarkmaya başlar.
  • Bir çalışmada, ilave şekerler de dahil olmak üzere daha fazla karbonhidrat tüketen kadınlar, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kadınlara göre daha kırışık bir görünüme sahipti.

Araştırmacılar, daha düşük karbonhidrat alımının daha iyi cilt yaşlanması görünümü ile ilişkili olduğu sonucuna vardılar.

7. Şeker Hücreleri Yaşlandırır

Şekerin zararları kısaca;

Telomerler, genetik bilgilerinizin bir kısmını veya tamamını tutan moleküller olan kromozomların sonunda bulunan yapılardır.

Telomerler, kromozomların bozulmasını veya birbirine kaynaşmasını önleyen koruyucu başlıklar görevi görür.

Yaşlandıkça telomerler doğal olarak kısalır ve bu da hücrelerin yaşlanmasına ve arızalanmasına neden olur.

Telomerlerin kısalması yaşlanmanın normal bir parçası olsa da, sağlıksız yaşam tarzı seçimleri süreci hızlandırabilir.

Yüksek miktarda şeker tüketmenin, hücresel yaşlanmayı artıran telomer kısalmasını hızlandırdığı gösterilmiştir.

8. Şeker Enerjinizi Azaltır

Şeker oranı yüksek gıdalar, kan şekerini ve insülin seviyelerini hızla yükselterek enerji artışına neden olur.

Ancak, enerji seviyelerindeki bu artış geçicidir.

Şeker yüklü ancak protein, lif veya yağdan yoksun ürünler kısa bir enerji artışına yol açar ve bunu hızla kan şekerinde keskin bir düşüş izler ve buna genellikle çökme denir (36).

Sürekli kan şekeri dalgalanmalarına sahip olmak, enerji seviyelerinde büyük dalgalanmalara neden olabilir.

Bu enerji boşaltma döngüsünden kaçınmak için, ilave şeker oranı düşük ve lif açısından zengin karbonhidrat kaynakları seçin.

Karbonhidratları protein veya yağ ile eşleştirmek, kan şekerinizi ve enerji seviyenizi sabit tutmanın bir başka harika yoludur.

Örneğin, küçük bir avuç bademle birlikte bir elma yemek, uzun süreli ve tutarlı enerji seviyeleri için mükemmel bir atıştırmalıktır.

9. Şeker Karaciğer Yağlanmasına Yol Açabilir

Yüksek bir şeker tüketimi, sürekli olarak artan yağlı karaciğer riski ile ilişkilendirilmiştir.

Vücuttaki birçok hücre tarafından alınan glikoz ve diğer şeker türlerinin aksine, fruktoz neredeyse tamamen karaciğer tarafından parçalanır.

Karaciğerde fruktoz enerjiye dönüştürülür veya glikojen olarak depolanır.

Bununla birlikte, karaciğer, fazla miktarlar yağa dönüşmeden önce sadece çok fazla glikojen depolayabilir.

  • Fruktoz formundaki büyük miktarlarda ilave şeker, karaciğerinizi aşırı yükleyerek, karaciğerde aşırı yağ birikmesi ile karakterize bir durum olan alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) yol açar.
  • 5.900’den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, günlük şekerli içecekler içen kişilerin, içmeyenlere kıyasla NAFLD geliştirme riskinin %56 daha yüksek olduğunu gösterdi.

10. Şekeri Sağlık Riskleri

Yukarıda sıralanan risklerin yanı sıra şeker vücudunuza sayısız başka şekilde zarar verebilir.

Araştırmalar, çok fazla ilave şekerin şunları yapabileceğini gösteriyor:

  1. Böbrek hastalığı riskini artırın: Sürekli olarak yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmak böbreklerinizdeki hassas kan damarlarına zarar verebilir. Bu, böbrek hastalığı riskinde artışa neden olabilir.
  2. Diş sağlığını olumsuz etkiler: Çok fazla şeker yemek çürüklere neden olabilir. Ağzınızdaki bakteriler şekerle beslenir ve diş demineralizasyonuna neden olan asit yan ürünleri salgılar.
  3. Gut geliştirme riskini artırın: Gut, eklemlerde ağrı ile karakterize inflamatuar bir durumdur. Eklenen şekerler kandaki ürik asit seviyelerini yükselterek gut geliştirme veya kötüleşme riskini artırır.
  4. Bilişsel düşüşü hızlandırın: Yüksek şekerli diyetler hafızanın bozulmasına neden olabilir ve artan bunama riski ile bağlantılıdır.
  5. Eklenen şekerin sağlık üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar devam etmekte ve sürekli olarak yeni keşifler yapılmaktadır.

Küp şeker zararlı mı ?

Bilinen klasik Küp şeker kimyasaldır ve çok zararlıdır. Zararlı şekerler yukarıda belirtilen rahatsızlıklara neden olur.

Yemekten sonra tatlı yemek zararlımı ?

Doğal şekerden yapılan tatlılar kimyasal şekerler kadar zararlı değildir. Doğal şekerden yapılmış tatlıları tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz