Zihinsel gelişim için beslenme

Zihinsel gelişim özellikleri, sağlıklı beslenme ile sağlanır. Çocuk gelişiminin ilk yıllarında beslenmenin önemi konusunda şüphe yoktur, ancak besin eksiklikleri düşük zekaya neden olabilir.

Zayıf beslenme durumunun beyin fonksiyonlarını ve biliş ve davranış gelişimini etkileyebileceği sonucuna varmıştır. Ayrıca yapılan araştırmalar, besin eksikliklerinin uygun şekilde düzeltilmesi, bilişte ölçülebilir iyileşmeye yol açabildiğini kanıtlamıştır.

Zihinsel gelişim için, Beslenme uzmanları, en önemli stratejinin çok sayıda meyve, sebze, baklagiller ve kepekli tahıllar içeren sağlıklı bir beslenme düzenini takip etmek olduğunu vurgular. Bilissel gelişim için, Bitkisel kaynaklardan ve balıklardan protein almaya çalışın ve doymuş yağlar yerine zeytinyağı veya kanola gibi sağlıklı yağları seçin.

zihinsel gelişim

Diyet ve beyin fonksiyonu

Enerji veren ve zihinsel gelişimi sağlayan besin türü;

Zeka gelişimi, artan obezite oranları karşısında, aşırı kilonun veya kötü beslenmenin bilincimizi etkileyip etkilemediği sorgulanmaya başladı. O zamandan beri ne tür diyetlerin beynimizin işlevini bozabileceğini veya iyileştirebileceğini incelediler.

Uzun süredir yapılan çalışmalar obezitenin kısa süreli hafıza, dikkat ve karar verme dahil olmak üzere bilişsel işlevin çeşitli alanlarında hafif bozulmalarla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Zeka gelişim için beslenme üzerine Araştırmalar ayrıca, daha fazla doymuş yağ ve şeker tükettiğini bildiren kişilerde kısa süreli hafızanın daha zayıf olduğunu göstermiştir.

Tersine, Akdeniz diyeti daha iyi beyin sağlığı ve bilişsel yeteneklerin ileri yaşlara kadar korunması ile ilişkilendirilmiştir. Akdeniz diyeti, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ile sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve kuruyemişlere dayanır. Kırmızı et, doymuş yağ ve şeker alımı sınırlıdır.

zihinsel gelişim için beslenme

Sebzeler, fındık ve meyveler

Zekayı geliştirmek için yapılan araştırmalar, daha fazla sebze yemenin, yaşlandıkça doğal olarak meydana gelen bilişsel yeteneklerdeki kademeli düşüşü yavaşlattığını gösteriyor.

  • Tüm sebzelerin katkıda bulunması muhtemel olsa da, turpgiller familyasından olanlar yüksek lif, folat, potasyum ve vitamin içeriği sayesinde belirli faydalar sağlayabilir. Bu ailedeki sebzeler arasında brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve solgun favoriler olan lahana ve roka bulunur.
  • İlginç bir şekilde, sebzelerin koruyucu rolüne dair iyi kanıtlar varken, meyve söz konusu olduğunda daha az kanıt var.
  • Zihinsel gelişim üzerine yapılan araştırmalar, sağlıklı bir diyetin öğrenme ve hafıza gibi bilişsel işlevleri iyileştirebileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, meyveler yüksek düzeyde antioksidan içerir. Bu bileşikler, zararlı serbest radikalleri temizleyerek ve iltihabı azaltarak vücudu korur. Bu işlevlerin birlikte bilişsel yeteneğimizi koruması muhtemeldir.

Sıçanlarda ve hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı insanlarda yapılan araştırmalar, diyetlere çilek eklenmesinin çeşitli hafıza görevlerinde performansı iyileştirdiğini göstermektedir.

Bu arada zeka gelişimi için fındık, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar, mineraller ve vitaminler için mükemmel kaynaklardır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, fındık ilavesinin öğrenmeyi ve hafızayı geliştirdiğini göstermiştir. İnsanlarda ortaya çıkan kanıtlar, Akdeniz tarzı bir diyette fındık tüketmenin sözel akıl yürütme kapasitesi gibi biliş ölçütlerini geliştirdiğini gösteriyor.

Hangi meyveler zekayı geliştirir?

  • Yaban mersini: Araştırmacılar, bol miktarda yaban mersini yemenin hafıza işleyişini iyileştirdiğini bulmuşlardır.

Zeka gelişimini hangi besin sağlar?

  • Domates: Domateste bulunan likopenin serbest radikal hasarını azalttığı ve bunama başlangıcını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Balık: Balık, özellikle yağlı balıklar, beyin fonksiyonlarını destekleyen harika bir omega-3 yağ kaynağıdır. Bu yağlar ayrıca sağlıklı bir kalbi ve güçlü eklemleri destekler, bu da zihinsel sağlık ve fiziksel sağlık için harika oldukları anlamına gelir
  • Tam tahıllar: Esmer pirinç ve kepekli buğday karışımları da dahil olmak üzere tam tahıllar bakımından yüksek ve glikoz bakımından düşük gıdaların seçilmesi, enerjiyi artırmak ve konsantrasyonu desteklemek için iyidir

Bu besinlerin her biri beyin sağlığı için önemlidir:

  • Çinko: Bu element sinir sinyalizasyonu için çok önemlidir. …
  • Magnezyum: Magnezyum öğrenme ve hafıza için gereklidir. …
  • Bakır: Beyniniz, sinir sinyallerini kontrol etmeye yardımcı olmak için bakır kullanır. …
  • Demir: Demir eksikliği genellikle beyin sisi ve bozulmuş beyin fonksiyonu ile karakterizedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz