Tofu nedir nasıl yapılır

Tofu peyniri nedir ? Tofu nasıl yapılır ? yada soya peyniri nedir ? Tofu bizim kültürümüze biraz uzak bir besin kaynağı olsada uzak doğu Çin mutfağının ülkemizde yayılmasıyla bilinirliği oluşmaya başlamıştır. Aslına bakarsanız, tofu peynir kültürü olmayan uzakdoğu ülkelerinde kullanılan bir besindir.

Tofu nedir?

Tofu ne demek : Tofu veya soya peyniri, soyadan elde edilen popüler bir besindir.

Tofu neyden yapılır: Geleneksel süt peynirinin sütü kesip katılaştırarak yapıldığı gibi, taze soya sütünün kesilmesi, katı bir blok halinde preslenmesi ve ardından soğutulmasıyla yapılır.

Tayland ve Çin mutfağında temel bir malzeme olan tofu, dokusunu pürüzsüz ve yumuşaktan gevrek ve kıtır kıtır hale getirmek için birçok farklı şekilde pişirilebilir.

Tofu besin değeri

100 gr tofu porsiyonu şunları sağlar:
73 kalori / 304KJ
8.1g Protein
4.2g Yağ
0.5g Doymuş yağ
0.7g Karbonhidrat
Tofunun kalsiyum seviyeleri değişir, bu nedenle etiketleri kontrol edin ve “kalsiyum seti” olan bir ürün arayın – bu, ürüne kalsiyum klorür (E509) veya kalsiyum sülfat (E516) eklendiği anlamına gelir.

Tofu Faydalı mı ?

Evet, tofu (soya peyniri) çok faydalıdır. Soya fasulyesi temelinde yapılan bir yiyecek olan tofu, vegan ve vejetaryen diyetler için önemli bir protein kaynağıdır. Ayrıca aşağıdaki sağlık faydaları da vardır:

  1. Kolesterol düşürür ve kalp sağlığını iyileştirir.
  2. Kanser riskini azaltır.
  3. Kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller açısından zengindir.
  4. Kemik sağlığına katkı sağlar.
  5. Kilo yönetimine yardımcı olur.
  6. Diyabet riskini azaltabilir.
  7. Hormonal dengesi olduğu düşünülmektedir.

Tofu peyniri faydaları En iyi 5 sağlık faydası

  1. Tofu koruyucu antioksidan kaynağıdır

Tofu gibi soya ürünleri, izoflavon adı verilen doğal bileşikler içerir; bunlar güçlü antioksidanlardır ve bu nedenle serbest radikaller olarak adlandırılan moleküller tarafından yapılan oksidatif stres olarak bilinen hasarı en aza indirmeye yardımcı olurlar. Hem yaşlanmada hem de bir dizi kronik hastalığın başlangıcında yer alan bu oksidatif stres. Soya fasulyesi özellikle izoflavonlar açısından zengindir ve saponinler gibi diğer aktif bitki bileşiklerini sağlar.

  1. Menopoz Belirtilerini Hafifletebilir

İzoflavonlar ayrıca sıklıkla fito-östrojenler olarak tanımlanır; bu, vücuttaki östrojen hormonunun zayıf bir formunu taklit ettikleri anlamına gelir ve bazı kadınlar bunun kötü ruh hali ve ateş basması gibi peri-menopozal semptomlara yardımcı olduğunu düşünür.

Genetik, bağırsak mikrobiyotanız ve çevresel faktörler, vücudumuzun belirli yiyeceklere nasıl tepki verdiği konusunda büyük bir rol oynar, bu nedenle fito-östrojenik yiyecekler açısından zengin bir diyetin tüm kadınlar için yararlı olup olmadığını henüz söyleyemeyiz.

  1. Kalp Sağlığını Destekleyebilir

Tofu gibi izoflavonlar açısından zengin gıdaları düzenli olarak yemek, düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar, bunun, genellikle “kötü” kolesterol olarak adlandırılan tip olan düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) yanı sıra toplam kolesterolde bir azalmayı içerdiğini göstermektedir. Soya da dahil olmak üzere düzenli baklagil tüketimi, daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır; Bunun nedeninin, lif kadar fitokimyasallar açısından da zengin bir kaynak olmaları olduğu düşünülmektedir.

  1. “Tam” bitki proteini kaynağı

Tofu da dahil olmak üzere soya, büyüme, onarım ve bağışıklık gibi işlevler için ihtiyaç duyduğumuz temel amino asitlerin dokuzunu sağlayan yararlı bir bitki proteini kaynağıdır. Vücudumuzun proteini ne kadar iyi kullanabileceğini ifade eden soyadaki proteinin sindirilebilirliği iyidir, hatta bazı çalışmalar bunun hayvansal proteininkiyle karşılaştırılabilir olabileceğini düşündürmektedir.

  1. Kan Şekeri Yönetimine Destek Olabilir

Her gün 100 mg soya izoflavonu tüketen menopoz sonrası kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, açlık kan şekeri seviyelerinde %15 ve insülin seviyelerinde %23 azalma görüldü. Benzer şekilde, izole soya proteini takviyesi alan menopoz sonrası diyabetik kadınlar, açlık insülin seviyelerinde, insülin direncinde bir azalma ve kolesterol yönetiminde bir iyileşme gördüler.

Bununla birlikte, diğer çalışmalar, bu alanda öğrenmemiz gereken daha çok şey olduğunu öne süren bir meta-analiz ile karışık bulgular üretmiştir. Bu arada, tofu gibi soya gıdalarının tüketilmesinin faydalı olabileceği görülüyor, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Tofu Sağlıklı mı ?

Tofu, kaçınılması gereken bir soya alerjiniz olmadığı sürece çoğu insan için genellikle güvenli olarak kabul edilir. Soya fasulyesi ayrıca guatrojenik olarak kabul edilir, bu da tiroid bezinin aktivitesine müdahale ettikleri anlamına gelir. Uygulamada bu etki minimal olsa da, tiroid rahatsızlığınız varsa, alımınızı en aza indirmek isteyebilirsiniz.

Tofu ve diğer soya ürünleri oksalat içerir; Kalsiyum oksalat böbrek taşı geçmişi olan kişiler, aşırı soya ürünleri tüketmekten kaçınmayı tercih edebilir. Bununla birlikte, araştırmalar, bir miktar oksalat ve orta miktarda fitat içeren soya ürünlerinin aslında böbrek taşı hastaları için avantajlı olabileceğini düşündürmektedir.

Soya tüketimi son yıllarda tartışmalı hale geldi ve bazı hayvan çalışmaları belirli kanser türleri ile bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Gıda güvenliğini desteklemek için Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, soya izoflavonlarının menopoz sonrası kadınlarda tiroid, meme veya uterusu olumsuz etkilemediği sonucuna varmıştır.

Soya, tripsin inhibitörleri ve fitatlar dahil olmak üzere anti-besin maddeleri içerir, bunlar, fasulyenin bazı değerli besin maddelerinin emilimini engelleyebilir. Soya fasulyelerini pişirmeden önce ıslatmak veya fermente etmek bu bileşikleri en aza indirebilir ve bu nedenle tempeh ve miso gibi geleneksel soya ürünlerini seçmek üstün besin değeri sağlayabilir.

Endişeleriniz varsa, diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuzla veya kayıtlı diyetisyeninizle konuşun.

tofu nasıl yapılır ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz