Mavi Yengeç

Mavi yengeç üzerine herseyi, Türkiye’de ilk ticari Mavi Yengeç avcılığı yapan ve yurt dışına ihracatını gerçekleştiren, Umut Cingil ve Erhan Eren’den öğreneceğiz. Umut Cingil ve Erhan Eren’nin mavi yengeç yolculuğu Bahrain Kökenli ve Kanada yönetimli Atlas Sea Food firmasını Türkiye’de kurmalarıyla başladı ve avladıkları yengeçleri dondurulmuş halde Kanada, Japonya, Bahreyn ve Taydanda ihraç ettiler.

Mavi Yengeç Nedir ?

Bu canlılar Dünyada belli havzalarda özellikle yuvalanmıştır. Önemli destinasyonların başında Atlas okyanusu ABD ve Kanada Sahili, Bahreyn, Katar deltası, Hint okyanusu gelmekte. Denizlerin kirlenmesi deniz suyu sıcaklıklarının değişmesi bir çok deniz canlısının göç yollarını değiştirmiştir. Deniz suyu soğumaya başlayınca kendilerini kuma gömerek sıcak tutmaya çalışırlar.

Mavi yengeç avcılığı

Türkiye’de Mavi Yengeç

Yengeçler Göç eden, ve tarihi göç yollarını genetik olarak unutmayan bir canlıdır ayrıca Sürekli sıcak sulara doğru hareket ederler. Türkiye’de bulunan mavi yengeç cinsinin kökleri ABD ye dayanmaktadır. 1950 li yıllarda Canlı yengeç ithalatı yapan bir Yunanlı tüccar, yaşadığı ithalat sorunları nedeniyle yükünü boşaltamamıştır bu yüzden Mavi yengeçlerin öleceklerini söyleyerek gemideki canlı yengeçleri Ege denizine dökmüştür. Şu anda denizlerimizde çıkan mavi yengeçler Amerika’dan getirilen bu yengeçlerin soyundan gelmektedir. Bu mavi yengeçler ile Ege denizinin belli bölgelerinde kendilerine yaşam alanı bulmuş ve göç yollarının parçası haline getirmiştir. Havaların soğumasıyla göç eden yengeçlerin her sene hangi göç yolunu izlediğine dair yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Umut Cingil ve Erhan Eren yengeç avcılığının oluşması için yurt dışından uzman balıkçılar getirerek yerel balıkçılarımıza eğitim imkanı sağlamışlardır. Yengeç avcılığı modellerinin oluşması, özel ekipmanların üretimi yabancı balıkçıların eğitimleri ile geliştirilmiştir.

James Hanlon, Umut Cingil, Erhan Eren

Mavi Yengeç Canlı Olmalı

Avlanan yengeçler işlenmeden önce muhakkak canlı olmalıdır. Ölü olarak satın alınan yengeç sağlıksızdır. Tüketilmemelidir. Yengeçler sağlıklı yaşam ortamları içinde kalmazlarsa çok kısa zamanda ölürler. Ne yazıkki balıkçılarımızda bu şartlar sağlanmadığından tezgahtaki yengeçlerin en az %50 si ölmekte. Yengeç satın alırken çok dikkat edilmelidir. Yengecin hareketleri yavaşsa refleksleri azaldıysa muhtemel yakında ölecektir. Yengeçler doğal ortamından uzaklaştıkça strese girerler, bu onların et yoğunluğunun ve lezzetinin azalmasına neden olur.

Yengeç Nasıl Yenir

Mavi Yengeç canlı olarak sıcak suda (tercihen deniz suyu yada tuzlu su) haşlanabilir. Izgara yapılabilir. Haşlanma süresi ortalama 5 dakikadır. Rengi kırmızıya döner dönmez çıkartılmalıdır. Fazla haşlanan yengecin eti yumuşar ve lezzetini kaybeder. Yengeç üst kabuğu çıkartıldıktan sonra gövdesinde sağ ve sol tarafta bulunan parçalar temizlenerek yemeye hazır hale gelir. Yengeç gövdeden ikiye bölünerek (harf cut) servis edilebilir.

Mr. Byjukuttan Emmanuel – Atlas Fabrika Müdürü (Bahrain) Sektörel olarak mavi yengeç üretimine önemli katkıları bulunmuştur.

Bütün Mavi Yengeçler Aynımıdır

Öncelikle bütün deniz ürünleri yaşadıklar coğrafyanın ve cinslerinin özelliklerini taşır. Tatlu su yada tuzlu su oranı, deniz sıcaklığı lezzeti etkileyen faktörlerdir. Mavi yengeç dişi ve erkek olarak ayrılır, dişi mavi yengeç daha ufak olur, ortalama en yüksek 250-300 gr., erkek yengeç max 600 gr. çıkabilmektedir. Lezzet olarak da aralarında fark bulunur. Dişi yengeçlerden daha az et çıkar ama daha lezzetlidir. En yoğun ve lezzetli et bölgesi kıskaçlarıdır.

Mavi Yengeç Kasaları

Yengeç Nasıl Yakalanır ?

Yengeç avcılığında balıkçıların tekne modellerine uygun Av için kafesler kullanılır. Bu kafes modelleri ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Mavi yengeç yetiştiriciliği yapılması uygun değildir. Bu canlılar sadece deniz avcılığı ile yakalanabilir.

Üstteki yengeç dişi- Alttaki yengeç erkek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz