Kimler glutensiz beslenmeli

Çölyak hastalığı, gluten duyarlılığı olan kişiler için glutensiz bir diyet önerilir. Glutensiz bir diyet, iltihabi bağırsak sendromu, nörolojik bozukluk gluten hassasiyeti, tip 1 diyabet ve HIV ile ilişkili enteropatisi olan bazı kişiler için yararlı olabilir.

Kimler glutensiz beslenmeli

Kim gluten yiyemez ?

Buğdayın GDO su değişmesi ile bir çok insanın yaşam kalitesi bozulmaya başlamıştır. Gluten hassasiyetinin bir çok insanda gözükmekle beraber, ileri yaşlarda daha fazla rahatsızlığa neden olmaktadır.

Gluten kimler için zararlı

Gluten, bir çok insan için zararlı sınıfına girmiştir. Gluten hassasiyeti sağlık sorunlarını tetiklemektedir.

  • Yemek sonrasında halsizlik yaşıyorsanız
  • Gün içinde yorgunluk yaşıyorsanız
  • Sebebi bilinmeyen kas ağrılarınız varsa
  • Kan şekleriniz hızlı yükseliyorsa
  • Bağırsak sorunları yaşıyorsanız
  • Kaygı endişe sorunlarınıza çözüm bulamıyorsanız
  • Hızlı kilo alıyorsanız

Gluten sizin için olmayabilir…

Kimler glutensiz beslenmeli; Sağlıklı glutensiz seçenekler arasında yağsız etler, az yağlı süt ürünleri, sebzeler, meyveler, tam glütensiz tahıllar ve sağlıklı yağlar gibi doğal olarak glutensiz yiyecekler bulunur.

Aynı zamanda, tıpkı gluten içeren muadilleri gibi, tipik olarak rafine karbonhidrat, yağ, şeker ve tuz bakımından yüksek olan ticari olarak hazırlanmış glütensiz atıştırmalıkları ve unlu mamülleri sınırlamak da ihtiyatlıdır.

Gluten içeren gıdaları daha fazla kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, nişastalı sebzeler, tatlılar ve yağlar ile değiştirmemek faydalı olabilir, bu da daha yüksek kolesterol, doymuş yağ, sodyum ve istenmeyen kalori alımına yol açabilir.

Kimler glutensiz beslenmeli üzerine yapılan çalışmalar, ticari olarak hazırlanmış glutensiz ürünlerin beslenme kalitesinin benzer gluten içeren ürünlerden farklı olduğunu göstersede, glutensiz olarak bir çok ürünün kimyasal şeker yada kimyasal koruyucu içerdiği görülmektedir. Örneğin, bazı ülkelerde ticari olarak hazırlanmış glütensiz gıdalar, geleneksel muadillerine göre protein bakımından daha düşüktür.

Kimler glutensiz beslenmeli

Ancak amaranth, kinoa, karabuğday, teff, darı, mısır ve pirinç gibi glutensiz tam tahıllar, protein ve lifin yanı sıra iyi doğal folat, tiamin, riboflavin, niasin ve demir kaynaklarıdır.

Kimler glutenden kaçınmalı?

Kimler glutensiz beslenmeli;

  • Rajagopal, glütenin şu kişilerde zararlı olabileceğini söylüyor:
  • Çölyak hastalığı, gluten tüketen kişilerde ince bağırsağa zarar veren otoimmün bir hastalıktır.
  • Çölyak hastalığı olmayan kişilerde glutenin neden olduğu gastrointestinal tahriş olan çölyak dışı glüten duyarlılığı (glüten intoleransı).
  • Buğday alerjisi, buğday alerjisi, ancak tüm tahıllara veya glütenin kendisine değil.
  • Gluten ataksisi, vücudunuzun glütene tepki olarak beyninizin bölümlerine saldırmasına neden olan nadir bir nörolojik otoimmün bozukluktur.
kimler glutensiz beslenmeli

Gluten vücudunuza ne yapar?

İnsanlar, yiyecekleri parçalamamıza yardımcı olan sindirim enzimlerine sahiptir. Proteaz, vücudumuzun proteinleri işlemesine yardımcı olan enzimdir, ancak glüteni tamamen parçalayamaz. Sindirilmemiş glüten ince bağırsağa doğru yol alır. Çoğu insan sindirilmemiş glütenle sorunsuz bir şekilde başa çıkabilir. Ancak bazı insanlarda glüten, ciddi bir otoimmün yanıtı veya diğer hoş olmayan semptomları tetikleyebilir.

Glutene karşı otoimmün bir tepkiye çölyak hastalığı denir. Çölyak ince bağırsağa zarar verebilir. Çölyak hastalığı olmayan bazı insanlar, glüten içeren yiyecekleri yedikten sonra hala hasta gibi görünüyor. Şişkinlik, ishal, baş ağrısı veya deri döküntüleri yaşayabilirler. Bu, sadece glütene değil, zayıf sindirilmiş karbonhidratlara bir tepki olabilir. FODMAPS adı verilen bu karbonhidratlar bağırsağınızda fermente olur. Hassas bağırsakları olan kişiler, mutlaka glütenden değil, bu fermantasyondan rahatsızlık duyabilirler.

Kimler glutensiz beslenir ? Araştırmalar, bazı insanların düzgün çalışmayan ince bağırsaklara sahip olabileceğini gösteriyor. Astar çok geçirgen olabilir ve bazı sindirilmemiş glüten, bakteri veya diğer maddelerin astardan kan dolaşımına geçmesine ve iltihaplanmaya neden olabilir.

  • Kalıcı kilo vermek için ne yapılmalı

  • Kafein Bağımlılığı Nedir

  • Kimyonun fayda ve zararları

  • Şekersiz ekmek sağlıklı mı ?

  • Kalıcı kilo vermek için ne yapılmalı

    Kalıcı kilo vermek için ne yapmalı sorusu çok yaygın olarak sorulmakta. Ne yazıkki bir çok insan verdiği kiloları hızlı şekilde geri almakta. Kilo vermek isteyen ama sonunda kilo alıyor olmanız kısır döngü yaratarak moral bozukluğuna neden olabilmekte. Kilo vermenin bir çok yolu var, bu alanda destek veren sayısız diyetisyen ve metot bulunmakta. Peki sizin için…

  • Kafein Bağımlılığı Nedir

    Kafein nedir ve kafein bağımlılığı son zamanlarda sıkça gündemimize gelmekte. Yüksek çay ve kahve tüketimi olan bir ülke olduğumuz için kafenin etkisini daha fazla hissettiğimiz ama muhtemelen etkisinin kaynağını tam bilemediğimiz bir süreçten geçiyoruz. Sizlere Kafein bağımlılığı ve kafein etkisi hakkında bilgi paylaşımı yapıyor olacağız. Kafein Nedir Kafein, doğal olarak kahve çekirdekleri, çay yaprakları, kola…

  • Kimyonun fayda ve zararları

    Kimyon yemeklerimizde ok sık kullandığımız, mutfağımızın vazgeçilmez baharatlarında biridir. Elbette kökeni Hindistana kadar uzansada, sayısız yemeğimiz de kimyon kullanırız. Bu yazımızda kimyonun faydalarını ve zararlarını sizler için toparladık. Kimyon faydaları nelerdir Öncelikle Kimyonun faydalari nelerdir bir bakalım, Kimyon birçok farklı yemekte ve tıbbi amaçlarla kullanılan bol aromalı bir bitkiden oluşmaktadır. Kimyon fayda olarak çok zengindir…

  • Şekersiz ekmek sağlıklı mı ?

    Ekmeğin içinde şeker var mı ? Genelde bütün ekmeklere şeker ilave edilmektedir. Ekmek, geleneksel olarak hamurun mayalanmasını hızlandırmak ve maya için bir besin kaynağı olarak kullanıldığı içe şeker içerir. Şeker, maya tarafından fermente edilmesini sağlar Bu işlem, ekmek hamurunun kabarmasını sağlar ve ekmek yapımında istenen hacmi ve doku oluşturur. Genelde ekmeğin içerisindeki şeker nişastanın parçalanmasıyla…

  • Keçiboynuzunun faydaları nelerdir

    Keçiboynuzu, ülkemizde çokça yetişen keçiboynuzu ne işe yarar ? Keçiboynuzu nedir ve keçiboynuzu faydaları ?Ülkemizde çok sık yetişen sağlıklı yiyecekler grubunda olan keçiboynuzu çok faydalı bir besindir. Keçiboynuzu ağacı veya Ceratonia siliqua, posa ve tohum taşıyan koyu kahverengi bezelye kabuğuna benzeyen çekirdeklere sahiptir. Keçiboynuzu çikolataya tatlı ve sağlıklı bir alternatifidir. Keçiboynuzu faydaları açısından zengin bir…

  • Harika Bir Gelin Pastası Hazırlamak İçin Yapılması Gerekenler

    Gelin pastası, çok sayıda kişinin bildiği ancak çok az sayıda kişinin leziz bir formda yapabildiği tatlı çeşitlerinden biridir. Çoğunlukla 5 çayı ile birlikte tüketilen ve hafif bir pasta çeşidi olmasıyla da ön plana çıkan gelin pastasını siz de yapabilir ve konuklarınıza bu eşsiz lezzeti gururla sunabilirsiniz. Elbette gelin pastasına lezzet kazandırmak için her aşamada dikkatli olmak…

Forest.

Even a child knows how valuable the forest is. The fresh, breathtaking smell of trees. Echoing birds flying above that dense magnitude. A stable climate, a sustainable diverse life and a source of culture. Yet, forests and other ecosystems hang in the balance, threatened to become croplands, pasture, and plantations.

  • Kalıcı kilo vermek için ne yapılmalı

  • Kafein Bağımlılığı Nedir

  • Kimyonun fayda ve zararları

  • Şekersiz ekmek sağlıklı mı ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz