Çocuklar nasıl beslenmeli ve okul çağında beslenme

https://www.gurmecenter.com/cocuklar-nasil-beslenmeli-ve-okul-caginda-beslenme/

Çocuklar için sağlıklı besinler, gelecekte çocukların yaşam kalitesini etkilemekte. Çocuklar yetişkinleri ve öncelikle ailelerini taklit eder. Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız, sizler sağlıklı beslenerek onlara örnek olmalısınız. Sağlık sorunları çocukluk çağında sağlıksız beslenme ilgilidir. Sağlıksız gıdaların artması çocukları korunması bırakmaktadır. Okul çağında beslenme, çocuğun ileri yaşlardaki beslenme alışkanlığını etkileyecektir. Sağlıklı yaşam için Okul çocuğu beslenmesi hakkında bilgi konularımızı lütfen çevrenizle paylaşın.

çocuklar nasıl beslenmeli

Çocuklar nasıl beslenmelidir ?

Çocuklar için sağlıklı yiyecekler ve çocuğun sağlıklı beslenme listesi

Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü için sağlıklı yiyecekler,

Beş yiyecek grubundan çok çeşitli taze yiyecekler içerir:

  • sebzeler
  • meyve
  • tahıllı yiyecekler
  • yağı azaltılmış süt ürünleri
  • protein
  • Her besin grubu, okul çağı çocuğu beslenmesi için vücudun büyümesi ve düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu farklı besinlere sahiptir.

Beş besin grubunun hepsinden beslenme sağlanmalıdır.

Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü için önerilerimiz.

https://www.gurmecenter.com/cocuklar-nasil-beslenmeli-ve-okul-caginda-beslenme/
Çocuklar nasıl beslenmeli

Meyve ve sebzeler

Okul çağı çocuklarında beslenme, Meyve ve sebzeler çocuğunuza enerji, vitaminler, antioksidanlar, lif ve su verir. Bu besinler, çocuğunuzu kalp hastalığı, felç ve bazı kanserler gibi hastalıklar da dahil olmak üzere yaşamın sonraki dönemlerindeki hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

Okul çağında beslenme, çocuğunuzu her öğünde ve ara öğünlerde meyve ve sebze seçmeye teşvik edin. Buna hem taze hem de pişmiş farklı renk, doku ve tatlarda meyve ve sebzeler dahildir.

Meyveyi kiri veya kimyasalları temizlemek için yıkayın ve yenilebilir kabukları üzerinde bırakın, çünkü kabukları da besin maddeleri içerir.

Okul çağı beslenmesi, meyve ve sebze yemek konusunda ‘telaşlı’ görünüyor. Sağlıklı beslenme rol modeli olarak yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuz sizi çok çeşitli sebze ve meyveler yerken görürse, çocuğunuzun da onları denemesi daha olasıdır.

Süt ürünleri

Çocuklar nasıl beslenmeli, dediğimizde aklımıza ilk gelen süt. Okul çocuğu beslenmesi, muhakkak süt ürünleri ile zenginleşmelidir. Temel süt ürünleri süt, peynir ve yoğurttur. Bu besinler iyi protein ve kalsiyum kaynaklarıdır. Çocuğunuza her gün farklı türde süt ürünleri sunmaya çalışın – örneğin, sütlü içecekler, peynir dilimleri veya yoğurt kaseleri.

Protein

Protein açısından zengin besinler arasında yağsız et, balık, tavuk, yumurta, fasulye, mercimek, nohut, tofu ve fındık bulunur. Bu besinler çocuğunuzun büyümesi ve kas gelişimi için önemlidir.

Okul çağı çocukların beslenmesi, için Bu gıdalar ayrıca demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi diğer faydalı vitamin ve mineralleri de içerir. Kırmızı et ve yağlı balıklardan elde edilen demir ve omega-3 yağ asitleri, çocuğunuzun beyin gelişimi ve öğrenmesi için özellikle önemlidir.

Her öğün ve ara öğünde birkaç farklı besin grubuna yer vermeye çalışın. Günlük yiyecek porsiyonları ve önerileri hakkında daha fazla bilgi için 4-8 yaş arası çocuklar için resimli beslenme kılavuzumuza bakın. Çocuğunuzun yemesiyle ilgili endişeleriniz varsa bir diyetisyenle de görüşebilirsiniz.

çocukların beslenmesi

Sağlıklı içecekler

Su
okul çocuklarında beslenme,

  • Çocuklar için en sağlıklı içecek sudur. Aynı zamanda en ucuzudur.

Sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler

Çocuklarda sağlıklı beslenme;

Çocuğunuzun yediği yiyeceklerin miktarını sınırlamak gerekebilir.

‘Bazen’ yiyecekler arasında fast food, paket servis ve sıcak cips, patates cipsi, loş sim, turta, hamburger ve paket pizza gibi abur cubur yer alır. Ayrıca kekler, çikolatalar, şekerler, bisküviler, çörekler ve hamur işleri içerir. Bu gıdalar çocuğunuzun sağlığı için zararlıdır.

‘Bazen’ gıdalar tuz, doymuş yağ ve şeker bakımından yüksek ve lif bakımından düşük olabilir. Bu yiyecekleri düzenli olarak yemek, çocukluk çağı obezitesi ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları riskini artırabilir.

  • Çocuğunuzun şekerli içeceklerini de sınırlandırmalısınız. Kimyasal şeker içeren gıdalar çocuklar için çok zararlıdır. Buna meyve suyu, lspor içecekleri, aromalı sular, alkolsüz içecekler ve aromalı sütler dahildir. Tatlı içeceklerde şeker oranı yüksek ve besin değeri düşüktür.
  • Çok fazla tatlı içecek sağlıksız kilo alımına, obeziteye ve diş çürümesine neden olabilir. Bu içecekler çocuğunuzu doldurur ve sağlıklı yemekler için daha az acıkmasını sağlayabilir. Çocuklar gençken düzenli olarak tatlı içecekler tüketirse, bu sağlıksız bir yaşam boyu alışkanlığı başlatabilir.
  • Kafeinli yiyecekler ve içecekler çocuklar için önerilmez çünkü kafein vücudun kalsiyumu iyi emmesini engeller. Kafein de uyarıcıdır, yani çocuklara yapay enerji verir. Bu yiyecek ve içecekler arasında kahve, çay, enerji içecekleri ve çikolata bulunur.
  • Aynı şey yemeğin sonundaki tatlı için de geçerlidir. Dilimlenmiş meyve veya yoğurt sağlıklı seçeneklerdir. Özel bir şey servis etmek istiyorsanız, ev yapımı muz ekmeğini deneyin. Doğum günleri gibi özel günler için pasta ve çikolata gibi çok tatlı şeyleri saklayın.

Atıştırmalıklar ve tatlılar için sağlıklı alternatifler

Çocuğunuzu sağlıklı besin gruplarından atıştırmalıklar seçmeye teşvik edin. Çocuklar için beslenme, çok önemlidir. Bu, fındık, peynir, az yağlı yoğurt ve taze meyve veya sebzeler gibi şeyleri içerebilir – örneğin, hommus, guacamole veya tzatziki gibi soslu havuç ve kereviz çubukları.

çocuklarımızı dikkat etmesi gerekenler
Çocuklarımızın öneriler

Görsel paylaşımı için Ben White teşekkür ederiz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz