Suni Et Üretimi

Laboratuvar ortamında et üretimi

2013 yılında dünyada ilk defa labaratuar hamburger eti üretildi. Sentetik et üretimi, Hayvansal ürün içermeyen ama hayvansal ete benzeyen ilk denemeydi bu. Bu ilk labaratuar etinin maliyeti 300.000 USD dan fazlaydı. Laboratuvar ortamında üretilen et, Yapay et insanlık için faydalımı ?

Absürb Uzay filmlerinde gördüğümüz hap şeklinde etler, sebzeler gelecekteki beslenme şeklimiz mi olacak ? 

2050’de Nasıl Besleneceğiz ?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, konvansiyonel et üretimi, sera gazı emisyonlarının (% 18) ve arazi kullanımının (% 30) yani küresel su tüketiminin (% 8) ve enerjinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. FAO et tüketiminin 2050 yılına kadar ikiye katlanacağını ve et üretiminin şimdiden zirveye yaklaşacağını tahmin ediyor.

Bazı bilim adamları, hayvanları ticari bir araç olarak görmekte, Varlıklarını verimlilik ile ölçmeye çalışıyor. Hayvanların verimsiz olduğunu düşünerek, Genetiği değiştirilmiş frankeştayn gıdalar oluşturmaya çalıştıklarını görüyoruz. 

İlk sentetik et üretimi, bitki ve böceklerden yapılmaya çalışılmış. Ancak kültürel tepkilere yol açabileceği nedeniyle etin labaratuarda genleri ile oynanarak geliştirilmek istenmesi çok daha etik bulunmu. 🙂 Genetiği kültür üretimi ile ortaya çıkan Vitro Et işte bu noktada ortaya çıkıyor.

Paul Shapiro gibi bazı yatırımcılar, 2050 yılında oluşacak nüfus yoğunluğunu, kültürleşme GDO lü etler ile beslemeyi planlamakta.

Tarımsal ve hayvansal Üretimi Sonlandırma projesi

Et tüketiminin gezegendeki etkisiyle ilgili artan endişeler var. Sıcaklıkları artıran sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birinin tarımdan geldiği tahmin ediliyor.

Sığırların gübrelerinden ve aynı zamanda sindirim süreçlerinden de metan ve nitröz oksit saldığı için sığır eti üretimi en kötü suçlu olarak gösterilmeye çalışılıyor. 

Bunu iddaa eden bilim adamları dünyamızdaki sayısız çevre kirliliğini, fabrika atıklarını göz ardı etmekte. Dünya tarımının geleceğinin topraktan değil labaratuarlarda geliştirilmiş kimyasal gıdalar ve fabrikalardan oluşmasını savunulmakta.

Hayvansal ve Tarımsal Üretim Nasıl Bozuldu

Tarımın bozulmasının ilk adımı: 

  • GDO lu tohumlar
  • Kimyasal gübreler
  • Kimyasal ilaçlar

Hayvansal Üretimin Bozulmasındaki İlk adımlar

  • Hayvanların ilaçlar ile hızlı büyümelerinin sağlanması
  • Verimliliği arttırma adına kimyasal yem kullanımı

Sentetik et yada Suni et: 

Yapay et üretimi; Hayvan dokusundan kök hücrelerin toplanmasını ve ardından bunları liflere dönüştürmeyi içerir; bunlar daha sonra geliştirilir ve et olarak toplanıp satılabilen yeterli bir kas dokusu kütlesi haline getirilir. labaratuvarlarda üretilen et bu şekilde oluşmaktadır.

Sentetik etin oluşturabileceği Tehlikeler;

  • İnsan organlarının sağlık beslenmesi
  • İnsan Genlerinin değişmesi
  • Sağlık sorunlarının oluşması
  • Sağlıksız beslenmenin beyin başta olmak üzere organların çalışma sorunlarının oluşması
Suni et üretimi

Tarım ve Hayvancılığın azalması ve dünyanın dengesinin bozulması

Oxford Üniversitesinde bilim adamları tarafından yapılan bir çalışma da sığır eti ile kültürlenmiş Sentetik etin uzun vadeli iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini öngörmektedir.

Çalışmaların sığırlardan gelen çeşitli emisyonlara bakma eğiliminde olduğunu ve hepsini karbondioksit eşdeğerlerine dönüştürdüğünü söylüyorlar.

Metan ve nitröz oksidin iklim üzerinde farklı etkileri olduğu için hayvanların metangazı iddalarını çürütmekte.

Prof Raymond Pierrehumbert, “Metan salınan her ton başına, karbondioksitten çok daha büyük bir ısınma etkisine sahiptir. Atmosferde yalnızca yaklaşık 12 yıl kalırken, karbondioksit bin yıl boyunca varlığını sürdürür ve birikir” dedi.

“Bu, metanın uzun vadeli ısınma üzerindeki etkisinin kümülatif olmadığı ve emisyonların zaman içinde artması veya azalması durumunda büyük ölçüde etkileneceği anlamına geliyor.”

Bilim adamlarının iklim modeli, bazı durumlarda ve çok uzun vadede laboratuar eti üretiminin daha fazla ısınmaya neden olabileceğini buldu.

Bunun nedeni, laboratuvardan çıkan emisyonların neredeyse tamamı karbondioksitten oluşan ve atmosferde yüzlerce yıldır devam eden enerji üretimi ile ilgili olmasıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz