Ağır Metal İçeren Besinler

Ağır metaller toprakta, suda ve soluduğumuz havada bulunur. Bitkiler büyüdükçe bu metalleri alırlar ve sonunda yediğimiz yiyeceklere geçebilirler. Vücudumuzun iyi çalışması için bazı ağır metallere (demir ve çinko gibi) ihtiyacı vardır, ancak diğer ağır metaller (arsenik ve kurşun gibi) zararlıdır. Pirinç gibi bazı ürünler bu zararlı metalleri diğerlerinden daha fazla emer. Ağır metaller zamanla vücutta birikebilir ve öğrenme, davranış ve dikkat ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Ağır metal içeren besinler vücuda zararlı olabilir çünkü aşırı tüketildiğinde, vücuda fazla miktarda ağır metal birikmesine neden olabilirler. Bu ağır metaller, karaciğer, böbrek ve beyin dahil olmak üzere birçok organda hasara neden olabilir. Bazı ağır metaller, özellikle civa, kurşun ve arsenik, zehirleyici olabilir ve uzun süreli kullanımı veya tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağır metallerin vücutta birikmesi kanser, nörolojik problemler, kısırlık, bağışıklık sistemi bozuklukları ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ağır metal içeren besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı, sebze, meyve ve diğer sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir.

Gıdalardaki ağır metallerin varlığı, gıda zincirinin kontaminasyonunu ve halk sağlığına zarar vermeyi içeren güncel bir sorundur.

Gıdaların ağır metallerle kontaminasyonu birçok farklı kaynaktan olabilmektedir. Ağır metal içeren yiyecekler nelerdir tanıyalım.

Ağır metal nelerde bulunur

Ağır metal içeren yiyecekler arasında En önemlileri şunlardır:

  1. Gıdaların üretildiği toprağın kirlenmesi;
  2. Artık çamurlar;
  3. Tarımda kullanılan kimyasal gübreler ve pestisitler; diğer malzemelerin kullanımı; vb.
  4. Fabrika atıkları
Ağır metal içeren besinler

Ağır metaller hangi besinlerde bulunur

  • Balıklar
  • Sebzeler
  • Birçok gıda ağır metallere maruz kalabilir; bitkisel kaynaklı ürünler (tahıllar, pirinç, buğday, yenilebilir kökler, mantarlar vb.) ve hayvansal kaynaklı ürünler de dahil olmak üzere ağır metallerle kontamine olmuş çok çeşitli gıdalar vardır. (balık, kabuklular, yumuşakçalar).

Ağır metal içeren gıdalar, Özellikle balık, ağır metal kontaminasyonundan en çok etkilenen ürünlerden biridir, çünkü ağır metaller besin zincirinde biyobirikimlidir. Ağır metaller sularda biriktiğinde, balıklar bunları diyetleri yoluyla alır ve yaşamları boyunca biriktirir. Ağır metaller daha sonra o balık tüketildiğinde tüketiciye ulaşır.

Birçok yüksek yoğunluklu metal özellikle toksik değildir. Ağır metaller hangi besinlerde bulunur, Bazıları aslında insanlar için gerekli elementlerdir, ancak belirli konsantrasyonlarda bazı formlarında toksik olabilirler. Bununla birlikte, biçimleri ne olursa olsun, büyük bir çevre sorununu temsil edebilecek bir dizi unsur vardır. Bunlara genel olarak “ağır metaller” genel terimi ile atıfta bulunulur.

Ağır metallerin tehlikesi, kimyasal veya biyolojik olarak parçalanamadıkları için özellikle şiddetlidir. Esas olarak endüstriyel veya madencilik faaliyetleri nedeniyle çevreye salındıktan sonra, yüzlerce yıl kalabilir, toprağı kirletebilir ve bitkilerde ve organik dokularda birikebilir.

Ağır metal içeren besinler şunlardır:

  1. Deniz ürünleri (özellikle balık): Cıva, kadmiyum ve kurşun gibi ağır metaller içerebilir.
  2. Bazı tahıllar: Özellikle pirinç, arsenik içerebilir. Bu nedenle özellikle bebekler ve küçük çocuklar için pirinç ve ürünleri tüketiminde dikkatli olunması önerilir.
  3. Sebzeler: Bazı sebzelerde (örneğin; ıspanak, pazı, kereviz) yüksek miktarda kurşun bulunabilir
  4. Yapay tatlandırıcılar: Bazı yapay tatlandırıcılar (örneğin; aspartam) beyinde metil alkol üretirken özellikle afaki hastalarında kullanımda dikkatli olunması önerilir.
  5. Çikolata: Çikolata, cıva ve kurşun gibi ağır metaller içerebilir.
  6. Su: Bazı su kaynakları ağır metaller içerebilir. Ayrıca, plastik şişelerde depolanan suların, ağır metallerin suya yayılmasına neden olabileceği bilinmektedir.

Ayrıca besin zincirinde yukarı çıktıkça canlılardaki konsantrasyonları artar.

Vucutta agir metal neden olur ?

www.gurmecenter.com
Sağlıklı yaşamak

Ağır metaller hangileridir ?

Ağır metaller nelerdir ?

  • Cıva,
  • Kurşun,
  • Kadmiyum,
  • Nikel ve
  • Çinko
  • bulunur.
  • Arsenik ve alüminyum gibi toksikolojik açıdan oldukça önemli olan bazı ara elementler genellikle ağır metallerle birlikte incelenir.

Cıva (Hg). Cıva oldukça toksik bir ağır metal olarak kabul edilir. Doğal olarak metalik formda (cıva olarak) veya cıva tuzları formunda mevcut olabilir. Merkür oldukça uçucudur; havada bulunduğunda, onu ciğerlerimizden soluyabilir veya cildimiz aracılığıyla emebiliriz. En tehlikeli maruz kalma şekli, vücudumuza girdiği, biriktiği ve uzun süre kaldığı için solunan cıvadır.

Akılda tutulması gereken bir şey, cıvanın besin zincirinde hiç bulunmaması gerektiğidir. Gıdalarda doğal bir element değildir. Ancak vücudumuza balıklar yoluyla girebilir, çünkü balıklar denizlerde ve nehirlerde en yaygın ağır metallerden biri olan cıvayı çok miktarda tüketir. Cıva, toprakta dolaşıp biriktiği için bitki ve hayvansal ürünler yoluyla da vücudumuza girebilir. Bu tür cıva, örneğin madencilik, dökümhaneler, tarımsal gübreler, atık su deşarjı ve katı atıkların yakılması gibi insan faaliyetleri tarafından üretilir.

Kurşun (Pb). Kurşun, genellikle konut tesisatlarında ve metal alaşımlarında veya borular, boya, macun ve böcek ilacı imalatı gibi kimyasallarda kullanılan bir metaldir. Bizi en kolay kirletebilen ağır metallerden biridir.

Kurşun sağlığa son derece zararlıdır. Ağır metal içeren besinler, en fazla zarar veren ağır metallerden biridir. Kurşun vücuda sebzeler, et, meyveler, deniz ürünleri ve şarap (ağır metallerle kontamine olmuş diğer birçok gıda arasında) yoluyla girer. Tütün dumanı, yüksek konsantrasyonda kurşun içeren başka bir kirleticidir.

Kadmiyum (Cd). Kadmiyum (çoğunlukla) çinko arıtma işlemlerinden gelir. Çinko kalıntısı veya yan ürünüdür.

Kadmiyum esas olarak yerkabuğunda bulunur ve toprağı oluşturan organik madde tarafından güçlü bir şekilde emilir. Bu gerçeğin kendisi en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır, çünkü toprağın organik maddesi tarafından emilen bu tür kadmiyum birikintileri bitkilere geçer ve genellikle tehlikeli ağır metaller şeklinde insan veya hayvan diyetlerinin bir parçasını oluşturur.

Ağır metal içeren yiyecekler, kadmiyum kontaminasyonuna potansiyel olarak en duyarlı gıdalar mantarlar, kabuklu deniz ürünleri, tatlı su balıkları, kurutulmuş algler ve diğerlerinin yanı sıra içme suyudur.

Sigara içenler (aktif olarak sigara içenler ve ikinci el dumanı soluyanlar), atmosfere kadmiyum salan atık çöplükleri veya fabrikaların yakınında yaşayan insanlar gibi kadmiyuma yoğun bir şekilde maruz kalırlar. Metal rafinerilerinde çalışanlar da kadmiyum ve diğer ağır metallere maruz kalabilirler.

Bakır (Cu). Bakır, insan yaşamının gelişimi için büyük önem taşıyan bir mineraldir. Bu öğeyi kişinin diyetine dahil etmeye özen gösterilmelidir, ancak doğru ölçülerde. Yüksek dozlarda bakır, ağır bir metal olarak kabul edilir ve anemi, mide sorunları ve böbrek ve karaciğere zarar gibi ciddi sağlık bozukluklarına neden olur.

Vücuttaki ağır metallerin zararları nelerdir, Bakır, evlerimizde borularda ve tencerelerde yaygındır. Oradan suya ve pişmiş gıdalara geçer. Bakır kütledir.

Ağır metal içeren besinler

Ağır metal detoksu nasıl yapılır ?

Ağır metaller yerkabuğunda ve endüstriyel kirleticilerde doğal olarak bulunur. Bazı ağır metaller ve bunlarla ilgili kimyasal bileşikler suda kolayca çözünürken, diğerleri partikül halinde bulunur. Bu nedenle suda, toprakta ve deniz tabanında düşük miktarlarda bulunur.

Ağır metaller daha sonra yediğimiz hayvanlar ve bitkiler su, toprak ve deniz dibiyle temas ettiğinde gıdalarımıza girer. Kabuklu deniz hayvanları ve yırtıcı balıklar vücutlarında daha yüksek miktarda ağır metal içerebilir. Bunun nedeni, kabuklu deniz hayvanlarının çoğunlukla okyanus tabanında yetişmesi ve dibe çöken ağır metalleri biriktirebilmesi, yırtıcı balıkların ise diğer deniz ürünlerini tüketerek aldıkları ağır metalleri vücutlarından hızlı bir şekilde atamamasıdır.

Ağır metaller sağlığımızı nasıl etkiler?

Ağır metaller vücudumuzu nasıl zehirliyor ?

Metal içeren yiyecekler, Uzun süreli yüksek düzeyde arsenik ve kadmiyum alımı cilt lezyonları, sinir hasarı, cilt kanseri ve kan damarı hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Arsenik esas olarak iki biçimde bulunur – organik arsenik ve inorganik arsenik. Deniz ürünlerindeki arsenik, esas olarak toksik olmayan form olan organik arseniktir.

Ağır metal içeren yiyecekler, Kurşun ve cıva, özellikle bebekler ve çocuklar için zehirlidir. Yüksek düzeyde kurşun ve cıva yutulması, özellikle çocuklarda, bebeklerde ve gelişmekte olan fetüslerde (hamile anne tarafından yutulma yoluyla maruz kalan) sinir sisteminin gelişimini etkileyebilir.

Bu sağlık etkileri endişe verici gibi görünse de, ağır metaller içeren deniz ürünlerinin tüketiminden kaynaklanan ciddi zehirlenme, muhtemelen ciddi bir çevre kirliliği durumu dışında nadirdir. Ayrıca balık, gelişmekte olan bir fetüs için kritik olan protein, omega-3-yağ asitleri, demir, D vitamini ve B12 vitamini gibi önemli bir besin kaynağı olmaya devam etmektedir; hamile kadınlara yırtıcı balıklar dışında balık yemeye devam etmeleri tavsiyeedilir.

Deniz ürünlerimizdeki ağır metallere maruziyeti azaltmak için ne yapabiliriz?

Gıda güvenliğine yönelik ortak bir sorumluluk yaklaşımıyla tüketicilerin deniz ürünlerindeki ağır metallere maruz kalmasını azaltabiliriz.

Ağır metallerin zararları, Ağır metaller doğal olarak oluşan kirleticiler olduğundan, onları gıdalarımızdan uzaklaştırmak mümkün değildir. Bu nedenle, gıdadaki ağır metallere ilişkin sınırlar, gıda arzı ve ticaretinde aşırı kesinti olmaksızın tüketicileri korumak için uluslararası kabul görmüş “Makul Olarak Ulaşılabilir Olduğu Kadar Az” ilkesine dayalı olarak belirlenir. SFA, ağır metaller için yerel olarak üretilen ve ithal edilen deniz ürünlerini test eder. Bugüne kadar, testlerimiz Singapur’da satılan deniz ürünlerinde tespit edilen ağır metal seviyesinin kabul edilebilir olduğunu göstermiştir.

Sanayi, kaynak ülkelerdeki yetkililer tarafından düzenli olarak izlenen sulardan deniz ürünleri tedarik ederek üzerine düşeni yapabilir.

Ağır metal birikimi

Daha yüksek seviyelerde kadmiyum ve arsenik biriktirdikleri için kabuklu deniz ürünleri gibi aşırı deniz ürünleri tüketiminden kaçının. Ağır metal hastalığı nedir ?

Metal zehirlenmesi neden olur;

Kılıç balığı, köpekbalığı, kral uskumru (yerel olarak “batang” olarak bilinir), çini balığı ve büyük gözlü ton balığı gibi yırtıcı balıkların tüketimini sınırlayın, çünkü bu balıklar daha yüksek düzeyde cıva biriktirir. Bununla birlikte, tüketicilere (hamile kadınlar dahil), beslenme ihtiyaçlarımızın ana kaynağı olduğu için diğer balıkları yemeye devam etmeleri tavsiye edilir. Vucutta ağır metal birikmesi sinir sisteminizi bozabilir.

Lisanslı kaynaklardan deniz ürünleri satın alın. Bu, deniz ürünlerinin tüketicilere ulaşmadan önce uygun şekilde tedarik edilmesini, depolanmasını ve denetlenmesini sağlayacaktır.

Pişirme, yiyeceklerdeki ağır metal seviyelerini azaltmadığından, tüketicilere tüketilecek deniz ürünleri türünü dikkatli bir şekilde seçmeleri tavsiye edilir.

Metal zehirlenmesi neden olur ?

Yüksek oranda ağır metal alınması ve bunun dışarı atılamaması durumunda metal zehirlenmesi yaşanabilir.

Ağır metal hastalığı nedir ? Ağır metal hastalığı bir zehirlenme şeklidir.

Ağır metal içeren balıklar Nedir ?

Denizlerin kirlenmesi, Denizlerimizdeki ağır metallerin artmasına balıklarımıza ve o balıkları yiyen insanlara zarar vermekte. Uzun ömürlü balıklar daha uzun süre koksinlere maruz kaldığından, küçük balıklara göre daha fazla ağır metal bulundurabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz