Çay Tarihi

Çay ülkemizinin Kurtarıcısı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından topraklarımıza hediye edilmiş çok değerli bir içecektir. Karadeniz bölgesinde çay üretimi Ata’mızın uzak görüşlülüğü sayesinde ekilmeye başlanmıştır. Ülkemizdeni Çay tarihi hakkında daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Çay ve Tarih

Çayın Tarihi geçmişi Çin’e gitmektedir. Shannong Ormanda tahıl ve yenilebilir otlar arayarak geçimini sağlayan bir çifçidir. Değişik bitkileri ormanda tadan Shannong 72 kere zehirlenmiştir. Ancak bir keresinde bir çay yaprağı yiyerek ilk çay yaprağını keşfetmiştir.

Türk çayı tarihi

Çayın Tarihi geçmişi Çin’e gitmektedir. Shannong Ormanda tahıl ve yenilebilir otlar arayarak geçimini sağlayan bir çifçidir. Değişik bitkileri ormanda tadan Shannong 72 kere zehirlenmiştir. Ancak bir keresinde bir çay yaprağı yiyerek ilk çay yaprağını keşfetmiştir.

Bu efsane gerçek midir bilinmez ancak Çin’de çayın keşfinin bulunuşu olarak görülür.

Çay ilk ne zaman bulundu

Çay ne zaman bulundu, Çin de ilk Çay ekiminin 6000 yıl önce yapıldığı bilinmektedir. Daha açık olması için örnekleme yapalım.

Çay ın tarihi, Çay piramitlerin yapımından 1500 yıl önce içilmekteydi. İlk bulunan çay günümüzdeki çay bitkisiyle aynıdır. İlk keşfedilen çay bitkisi bir içecek olarak kullanılmıyordu. Çay yaprakları dövülerek baharatlarla karıştırılıyor ve tahıl püresi haline getirilmekteydi. 

Çay tarihinde, Çay bitkisinin haşlanarak içecek olarak kullanılması 1500 yıl öncesine gitmektedir. Çinliler çay yapraklarını kurutup sıcak suyun içine atarak oluşturdukları bu içeceğe “Matcha” dediler. Çay Çin kültürünün en önemli parçası haline geldi. 

Çay, şairlerin, ressamların ve yazarların ilham kaynağı oldu. 

Çayın geçmişi, kısaca, 9 YY. da Çin Tang hükümdarlığı sırasında, Bir, Japon keşiş tarafından Japonyaya götürülüp ekilmeye başlandı. Japon kültürünü de derinden etkileyen çay, Japon Çay ritüelini oluşturdu. 

Çayın Avrupaya Yolculuğu

Çin ana karası çok uzun yıllar tek çay üreticisiydi ancak 1600 lü yıllarda Çin’e giden bir Hollanda gemisi ile Avrupa kıtasına taşındı. 

Çay içmeyi çok seven Portekizli soylu hanım efendinin İngiliz kralı 2. Charls ile evlenmesiyle İngiliz kültürüne çay etkisi girmiştir. O dönemde Sömürgecilik İngilizler tarafından en etkin şekilde kullanılmaktaydı. Sömürgeciliğin tek faydası çayın diğer ülkelere ulaşmasına fayda sağlamış olmasıdır.  

Çay tarihi ve Çay Savaşları

1700 lü yıllarda Çay kahveden 10 kat daha pahallı bir bitkiydi ve sadece Çin’de üretilmekteydi. İngilizler ilk başlarda gümüş paralar ile çay ithal etmekteydiler. Ancak daha sonra Çay bitkisi afyon ile takas edilmeye başlanmıştır. Tabi Bunun sonucunda Çin’de bir çok hastalıklar ortaya çıkmıştır. Takasın ortadan kaldırılması, çay ithalatını zorlaştırmış ve iki ülke arasında savaşlara neden olmuştur. Çay tarihi, Bu savaşlar sonunda Honkonk’un İngiltere’nin kontrolüne geçmesine neden olmuştur.

Çin Dışında İlk Çay Üretimi

Bu dönemde bir hırsız olan botanikçi Robert Fortune tarafında çalınan çay bitkisi Ingilizler tarafından Hindistana götürülerek burada üretilmeye başlanmıştır. 

Çay Tarihi Türkiye

Ülkemizde çayın tarihi ise çok yenidir. 

1923 yılında tarım müdürü olan Zihni Derin bey ülkemizin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla çay üretimi ile ilgili çalışmaları başlatmıştır. İlk getirilen Çay fidanları Batum bölgesinde köylülere dağıtılarak üretim teşvik edilmiştir. Rize Millet vekilliği döneminde Batumdan Rize’ye götürdüğü çay fidanlarıyla ilk çay üretimini başlatmıştır.

Atatürk ve Çay Üretimi türk çayı tarihi

Ülkemizin İlk Çay fabrikası 1947 yılında ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü tarafından açılmıştır. 

Benim, Çin çayına özel bir ilgim var. İçimi hafif ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Herkese tavsiye ederim. 

Afiyet olsun.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz