Balıkların Nesli Tükeniyor

balık neden azalıyor

Balıkların nesli neden tükeniyor ?

Balıkların nesli tükenme nedenleri çok yönlüdür:

  1. Aşırı avlanma: Balıkların tükenmesinin en önemli nedenlerinden biri aşırı avlanmadır. Balıkçılık endüstrisi, balıkların üreme ve popülasyonlarının yenilenme süreçlerine yetişemeyebilir.
  2. İklim değişikliği: İklim değişikliği de balıkların neslinin tükenmesinde bir neden olabilir. Artan sıcaklık ve asitlik seviyeleri, birçok balık türünün hayatta kalmasını zorlaştırabilir.
  3. Kirlilik: Su kirliliği, balıkların hayatta kalma şansını azaltarak nesillerinin tükenmesine neden olabilir. Sanayi atıkları, kanalizasyon atıkları ve diğer çevresel kirleticiler, su kalitesini bozar ve balıkların doğal ortamında yaşamalarını engeller.
  4. Göç yollarının kesilmesi: Balıkların göç yollarının kesilmesi, üreme alanlarına erişimlerini engelleyerek nesillerinin tükenmesine neden olabilir.
  5. Artan nüfus: Artan insan nüfusu, balıkların doğal yaşam alanlarını yok edebilir ve balık popülasyonunu azaltabilir.
  6. Yabancı türler: Yabancı türler, balık popülasyonlarını da değiştirebilir veya yok edebilir. Bu türler, yerel türlerle rekabet edebilir veya onları avlayabilir.

Balık nesli tükeniyor.

Balıklar neden azalıyor ? Balıklar tehlike altında. Kanada’da morina balığının popülasyonu %90 azaldı. Amerika’da 1950 yılından beri, Orfoz balığı nesli %95, ton balığı %90 azaldı. Mavi kanatlı ton balığı nesli yok olma tehlikesi altında. 

Dünyanın en eski soyu tarih öncesine gittiği kanıtlanmış mersin balığının nesli tükendi. Balık nesli tükeniyor, Eskiden Karadeniz’de Mersin balığı çokça yaşardı. Şimdi rastlamak neredeyse imkansız.

Balıklar Neden Azalıyor

Dünyamızda buna benzer sayısız örnek bulunmakta. Balıklar neden azalıyor sorusunun bir kaç nedeni var. Ancak en önemlisi

Aşırı ve yanlış Avlanma

Balıkçılık dediğimizde aklınıza kıyıda avlanan yada küçük motorlarıyla balık tutan balıkçılar geliyor. Halbuki balıklar devasa balıkçı gemileriyle avlanmakta. Dünya’da savaş teknolojisini andıran teknik donanımlar ile balıkçılık yapılmakta. Radar, Solar sistemler, helikopter ve yukarıdan balık arayan uçaklar derin denizlerde kullanılmakta. 

Balıklar Tükeniyor

Balık nesli tükeniyor, Özellikle okyanusta yaşayan bazı dip balıkları (örnekler. Pageton diş balığı)  10 yaşına gelmeden ürememektedir. Bu balıklara 1970 li yılllarda ilgi duyulmazken şu anda restorantlarda menüleri süslemekte. ve tabi çok yakın zamanda muhtemelen yok olan balık türlerinden biri olacak. 

Yada köpek balığı yüzgeci merakı, her yıl milyonlarca köpek balığının ölmesine neden oluyor.  Denizlerimizde lüfer balığı üreyemeden yakalandığı için nesli her yıl azalmakta, Palamut balığıda benzer durumda. Yanlış avlanma devam ederse denizlerimizin en güzel balıklarından kalkan tükenecek. Balıklar neden azalıyor dye sorun. 

Dünya’da yakalanan balıkların %31 i ihtiyaç fazlası

Balıklar dünya’da 7 milyar insanı doyurabilecek hızda üreyemiyor.

Avlanma yöntemleri içerisinde Deniz zeminin trol balıkçılığı ile taranarak zemine zarar verilmesi en tehlikelisi.

Balıkların üremesine ve deniz tabanında yaşayan canlıların yok olmasına neden olmakta. Bu yöntemle yapılan balıkçılıkta, gereksiz yakalanan deniz canlıları ölmekte ve tekrar denize dökülmektedir.

Balıklar neden azalıyor diye sormayın çünkü Balık nesli tükeniyor, Gecikmeksizin av yasakları gözden geçirilmeli. Yasalar düzenlenmeli ve taviz verilmeden uygulanmalı. Yoksa Ne balıkçılar nede tüketiciler balık bulabilecek.

Balık Neslini Yok Etmemek İçin Duyarlı Olun. GELECEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN.

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz