Denizde Balık Çiftliği Kurmak

Tarlada balık yetiştirmek, balıkları yetiştirmek için kurulan su ürünleri yetiştiriciliği şeklidir. Hayvansal gıda üretiminin en hızlı büyüyen alanıdır. Balık yetiştirme, bugün dünya çapında tüketilen balıkların yaklaşık yarısı bu yapay ortamlarda yetiştirilmektedir. Balık çiftlikleri hem yararları hemde zararları ile çokça konuşulmaktadır.

Yaygın olarak yetiştirilen balık türleri arasında somon, ton balığı, morina, alabalık ve halibut bulunur. Bu “su çiftlikleri”, doğal su kütlelerine batırılmış ağ kafesler veya karada beton muhafazalar şeklini alabilir. Çiftlik balıkçılığı, olumulu ve olumsuz yönleriyle büyümekte.

Balık yetiştirme
  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünya balık stoklarının kabaca %32’si yanlış şekilde tüketilmektedir, tükenmiş veya yenileniyor ve acilen yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Denizde balık çiftliği, Balık yetiştiriciliği, bazıları tarafından aşırı avlanma sorununa bir çözüm olarak düşünülmekte.

Balık Çiftliği Kurmanın Önemi

Balık çiftlikleri, hem ticari açıdan hem de çevresel açıdan faydalı olabilir. Ticari açıdan, balık çiftlikleri, su ürünleri yetiştiriciliği olarak adlandırılan büyük bir endüstride önemli bir rol oynar. Bu, taze ve lezzetli balık ürünleri sağlamak için hızla büyüyen bir pazardır ve balık çiftlikleri bu ihtiyacı karşılarlar.

Çevresel açıdan, balık çiftlikleri, göller, nehirler ve denizlerdeki doğal balık nüfusunu korumaya yardımcı olabilir. Yabani balık popülasyonlarındaki azalma, aşırı avlanma ve çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır, ancak balık çiftlikleri, insanların balık ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olarak bu probleme bir çözüm sunarlar. Ayrıca, balık çiftlikleri, endüstriyel atıkların sulara ve su kaynaklarına salınmasının önlenmesine yardımcı olabilirler.

Ancak, balık çiftlikleri çevre sorunlarına da neden olabilirler. Balık çiftlikleri, sulara atık ve fazla yem salarak çevreye zarar verebilir. Bu nedenle, balık çiftlikleri kontrol altında tutulmalı ve gerektiğinde sıkı kurallar ve yönetmeliklerle yönetilmelidirler.

Sonuç olarak, balık çiftlikleri ticari ve çevresel açıdan faydalı olabilir, ancak doğru yönetilmedikleri takdirde çevreye zarar verebilirler. Bu nedenle, balık çiftlikleri sıkı bir şekilde yönetilerek çevresel etkileri minimize edilmelidir.

Balık Çiftliklerinin Zararları

  • Balık çiftlikleri, hastalıklara, kirleticilere ve istilacı türlere neden olarak ekosistemlere ciddi şekilde zarar verebilir. Balık çiftliklerinin verdiği zarar, balığın cinsine, nasıl yetiştirildiğine ve beslendiğine, üretimin büyüklüğüne ve çiftliğin bulunduğu yere göre değişir.
  • Balık yetiştirme çiftlikleri, Önemli bir sorun, çiftliklerin, vahşi popülasyonlar üzerindeki etkiyi hafifletmek yerine, daha büyük, etobur çiftlik türlerini beslemek için hamsi gibi besin zincirinin daha aşağısındaki vahşi balık türlerine bağımlı olması olabilir mi ? Bir kilo somon veya levrek gibi bir balık üretmek için beş kiloya kadar daha küçük balık gerekebilir. Bu daha küçük “yem” balıklarının aşırı avlanmasının okyanus ekosistemi boyunca yansımaları olur mu ? Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, ekosistemi tehdit etmektedir.
  • Denizde balık çiftliği kurmak, Karadaki endüstriyel hayvan çiftliklerinde olduğu gibi, balıklar genellikle doğal olmayan kalabalık ve sıkışık koşullarda, hareket edecek çok az yerle barınmaktadır. Balıklarda lezyonlar, yüzgeç hasarı ve diğer zayıflatıcı yaralanmalar olabilir.
  • Aşırı kalabalık ve stresli koşullar, çiftçilerin böcek ilacı ve antibiyotiklerle tedavi ettiği deniz biti gibi hastalık ve parazit salgınlarını teşvik ediyor.
  • Çiftlik balıkçılığı, Antibiyotik kullanımı, vahşi yaşam popülasyonlarına ve hatta çiftlik balıklarını yiyen insanlara bile zarar verebilecek ilaca dirençli hastalık türleri oluşturabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz