Gıda Atık Yönetimi

Yiyecek israfının sizi etkilemediğini düşünüyorsanız bu makaleyi okumalısınız.

Yenilebilir yiyecekleri atmak sadece ekonomik zarara neden olmaz. Çöpe atılan yiyecekler, en yaygın ikinci sera gazı olan metan gazı oluşmasına neden olur. Başka bir deyişle, çöpe atılan gıdalar iklim değişikliğine neden olmaktadır.

Gıda atıkları büyük su israfına neden olmaktadır. Her yıl tarım için kullanılan suyun % 24’ü gıda atıklarıyla yok olduğunu biliyor muydunuz ? Her yıl 170 trilyon litre su gıda atıkları nedeniyle yok olmaktadır.

Gıda atık yönetimi

Gıda Atıkları Nelerdir ?

Gıda atıkları yemediğiniz ve çöpe atılan gıdalardır. Gıda atıklarının değerlendirilmesi ülke ekonomisi, ve çevresel duyarlılık için önemlidir.

Gıda Atıklarının Önlenmesi İçin Yapmanız Gerekenler

1 – Lüzumsuz Alışverişlerden Kaçının

İhtiyacımımızdan daha fazla alışveriş yaparak, ihtiyaç fazlasının bozulmasına ve çöpe gitmesine neden oluyoruz.

Toplu olarak alışverişler uygun gibi görünsede, araştırmalar bu alışveriş yönteminin daha fazla gıda israfına yol açtığını göstermiştir

İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla yiyecek satın almaktan kaçının. Haftada bir toplu alışveriş yapmak yerine ihtiyacınıza göre sık alışveriş yapın.

2- Yiyecekleri Doğru Şekilde Saklayın


Yanlış depolama, büyük miktarda gıda israfına yol açmakta.

Gıda atıklarının, yaklaşık üçte ikisi gıda bozulmasından kaynaklanıyor

Pek çok insan meyve ve sebzeleri nasıl saklayacağından emin değil, bu da meyve ve sebzeleri erken olgunlaşmasına ve sonunda çürümesine neden oluyor.

Örneğin patates, domates, sarımsak, salatalık ve soğan asla soğutulmamalıdır. Bu ürünler oda sıcaklığında tutulmalıdır.

Daha fazla etilen gazı üreten yiyecekleri üretmeyen yiyeceklerden ayrı depolanması gerekir. Etilen gıdalardaki olgunlaşmayı teşvik eder ve bozulmaya neden olabilir.

Olgunlaşırken etilen gazı üreten yiyecekler hangileridir ?
  • Muz
  • Avokado
  • Domates
  • Kavun
  • Şeftaliler
  • Armutlar
  • Yeşil soğanlar

Erken bozulmayı önlemek için bu yiyecekleri patates, elma, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve biber gibi etilene duyarlı ürünlerden uzak tutun.

3- Gıdaları Saklamayı Öğrenin

Salamura veya sirke kullanılan bir tür koruma yöntemi olan turşu, MÖ 2400’lere kadar kullanılmaktaydı.

Salamura, kurutma, konserve, fermente etme, dondurma ve sertleştirme, yiyeceklerin daha uzun süre dayanmasını sağlamak ve böylece israfı azaltmak için kullanabileceğiniz yöntemlerdir.

Bu yöntemler yalnızca karbon ayak izinizi küçültmekle kalmaz, aynı zamanda paradan da tasarruf etmenizi sağlar.

Örneğin, fazla olgun elmayı konserve edip elma püresine çevirmek veya pazardan taze havuç turşusu yapmak size çocukların bile keyif alacağı lezzetli ve uzun ömürlü bir ikram sağlayacaktır.

4- Buzdolabınızı Düzenli Tutun

İyi stoklanmış bir buzdolabına sahip olmak iyi bir şey olsa da, aşırı doldurulmuş bir buzdolabı yemek israfına neden olabilir.

Buzdolabınızı düzenli tutarak yiyeceklerin bozulmasını önlemeye yardımcı olun, böylece yiyecekleri net bir şekilde görebilir ve ne zaman satın alındığını öğrenebilirsiniz.

Buzdolabınızı stoklamanın iyi bir yolu, “ilk giren ilk çıkar” anlayışıyla düzenleyin.

Örneğin, yeni bir çilek kartonu satın aldığınızda, yeni paketi eskisinin arkasına yerleştirin. Bu, eski yiyeceklerin boşa harcanmak yerine kullanılmasını sağlamaya yardımcı olur.

5- Buzdolabınızdaki Yemekleri Unutmayın

Birçok insan kalan yemekleri küçük kaplara koyarak tekrara buzdolabına koymakta. Ne yazıkki Bu küçük kaplardaki yemekler unutulmakta ve atılmakta. Saklama kaplarınızın cam ve şeffaf olmasına özen gösterin, için görünmez kaplar gıdaları unutmanıza neden olmaktadır.

6- Gıdaların Yenmeyen Yerleri


İnsanlar yemek hazırlarken genellikle meyvelerin, sebzelerin ve tavuğun kabuklarını çıkarırlar. Halbuki, pek çok besin, ürünün dış tabakasında ve kümes hayvanlarının derisinde bulunuyor. Örneğin elma kabukları bol miktarda lif, vitamin, mineral ve antioksidan içerir.

7- Gıdaların Tohumlarını Saklayın

Doğan tohumlarımız ne yazıkki yok oldu. Eğer Ata tohumlarımızdan üretilmiş biber domates, kavun gibi gıdalara rastlarsanız, içlerindeki tohumu balkonunuza ekerek ürün elde edebilirsiniz.

9- Yemek Püresi

Meyve sebze atıklarının değerlendirilmesi için; Elinizde kalan bozulmaya başlamış meyvelerinizi mikserden geçirerek, smooti gibi içecekler yapabilirsiniz. Yada bozulmaya yüz tutmuş domateslerinizi mikserden geçirerek salça haline geçirebilirsiniz. Yada meyvelerinizde komposto yapabilirsiniz. Gıda atıklarının geri dönüşümü için elde kalan yemeklerinizi muhakkak değerlendirin.

9- Son Tüketim Tarihi

Alışveriş ederken ürünlerin son tüketim tarihine bakınız.

10. Kalan yemeklerinizi Paylaşın

Kalan yemeklerinizi sokak hayvanlarıyla paylaşabilirsiniz. Atık gıda dönüşüm için değerlendirilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz