Fibromiyalji beslenme listesi

https://www.gurmecenter.com/fibromiyalji-beslenme-listesi/

Eskiden doktorlar sebebini bilemedikleri hastalıkların nedenini psikolojik olduğunu söyleyerek konuyu kapatırlardı. Peki, bu doğru mu ?

Tanı konulamayan hastalıklar listesinde birinci sırayı bu gizemli hastalık paylaşmakta. Son zamanlarda çok rastlanan fibromiyalji, kontrol altına alınabilir bir rahatsızlık.

Eğer, sırtınız, eliniz yada boynunuzda sebebi bilinmeyen bir ağrı varsa. Bütün doktorları dolaştıysanız ve hala ağrıların nedeni bulunmadıysa sizde bir fibromiyalji hastası olabilirsiniz.

Yediğiniz yiyecekler, nasıl hissettiğiniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve bu, özellikle farklı sağlık koşullarını etkilemektedir.

Örneğin, kalp sağlığına uygun çok sayıda diyet veya tip 2 diyabeti yönetmek için en iyi yiyeceklere yönelik kılavuzlar vardır.

Fibromiyalji beslenme alışkanlığınızı ve fibromiyalji tedavisinde beslenme şekli genel olarak sağlıklı bütünsel bir fayda sağlar.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için size Abrahamson metodunu tavsiye edebiliriz. Abrahamson metodu şekere olan yeme arzunuzu sonlandırarak doğal ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanızı sağlar.

Fibromiyarji beslenme önerileri ?

Fibromiyalji hastaları sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelidir. Yiyeceklerin çeşitliliği, besinlerin dengesi ve uygun porsiyon büyüklüğü önemlidir. Ayrıca, belirli yiyeceklerin ağrı ve diğer semptomları kötüleştirebileceği unutulmamalıdır. Fibromiyalji için önerilen besinler şunlardır:

  1. Protein: Balık, tavuk, hindi, yumurta, soya ürünleri, az yağlı süt ürünleri ve fasulye gibi protein kaynakları kas güçlendirmeye ve onarımına yardımcı olabilir.
  2. Meyveler ve sebzeler: Boyutları ve renkleri farklı olan çeşitli sebzeler ve meyvelerden bol miktarda tüketin. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlarlar.
  3. Omega-3 yağ asitleri: Yer fıstığı, badem, ceviz, somon, sardalya ve ringa gibi yağlı balıklar gibi omega-3 açısından zengin olan yiyecekler sinir hasarını önlemeye yardımcı olabilir.
  4. Şekersiz yiyecekler: Şekerli içecekler, çikolata ve tatlı yiyecekler hastalığın olası semptomlarını kötüleştirebilir.
  5. Az yağlı yiyecekler: Yağlı yiyecekler, özellikle doymuş yağlar, fibromiyalji semptomlarını şiddetlendirebilir.
  6. Kafeinsiz içecekler: Kafein, fibromiyalji hastaları tarafından sınırlandırılmalı veya tamamen kaçınılmalıdır.

Ancak, her hastanın ihtiyaçları farklı olduğundan, diyetlerinin de kendi özelliklerine göre uyarlanması gerekir. Bu nedenle, bir doktor veya diyetisyen ile çalışmak, en uygun beslenme programı oluşturmak için önemlidir.

fiblomiyarji

Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli ?

Fibromiyalji için beslenme şeklini sizler için hazırladık.

Bu konuda uzun sürelerdir araştırmalar yapan Washington üniversitesinde Dr. Holton’un sözüyle başlayalım istiyoruz.

“Piyasadaki hiçbir ilaç optimal sağlık için dengeli ve sağlıklı beslenme kadar önemli değildir”

“Birçok insan beslenmeyi ‘alternatif tıp’ olarak adlandırmayı severken, gerçekte tüm insan sağlığının temelidir. Vücudumuza ihtiyaç duyduğu besinleri vermeden optimal düzeyde sağlıklı olamayız ve bu fibromiyaljisi olan herkes için geçerlidir.”

Fibromiyalji hastası nasıl beslenmeli, Fibromiyalji İçin 10 beslenme önerisi

1- Yapay Tatlandırıcılardan Uzak Durun ve Kimyasal Şeker tüketmeyin

Fibromiyalji hastalarının beslenmesi için muhakkak Kimyasal şekerden kaçının, Yiyecekleri tatlandırmak için azar azar doğal şeker veya bal kullanın.

  • Kimyasal Şekeri azalttıkça enerjiniz artacak, kan değerleriniz düzelecek ve yiyeceklerdeki tatlılığı daha kolay tadacaksınız.

Genel sağlık için, yüksek fruktozlu mısır şurubundan ve farklı isimlerle adlandırılan kimyasal şekerden kaçının. Fibromiyaljiden yorulduğunuzda, enerjiyi artırmak için şeker veya mısır şurubu alternatifini seçmeyin. İşe yaramaz. Yüksek şeker alımı, kilo alımı, diyabet ve kalp hastalığı ve kanser dahil birçok hastalık riskini artırır.

2- D Vitamini ve deniz balığı tercih edin

D vitamini takviyesi, bu besin maddesinde eksik olan fibromiyaljili kişilerde ağrıyı azaltabilir.

D vitaminini kılıç balığı, ton balığı, somon ve yumurtadan doğal olarak alabilirsiniz ve portakal suyu ve süt gibi bazı yiyecekler D vitamini ile takviye edilmiştir. D vitamini takviye olarak veya morina karaciğeri yağında da alınabilir. D vitamini hem de omega-3 yağ asitlerini sağlar.

  • Güneşte banyosu vücudunuzun D vitamini seviyesini artırır. Bu Yüzden 4 mevsim yaşayan Türkiye çok keyifli bir seçenektir.

3- Fibromiyaljiniz varsa Eklenmiş Glutamat İçeren Gıdalardan Kaçının

Glutamat, vücutta ve bazı gıdalarda doğal olarak bulunan bir nörotransmiterdir, ancak gıdalara lezzet arttırıcı olarak da eklenir.

Diyetle alınan glutamatın en yaygın biçimi, gıdalara dahil edildiğinde etikette listelenmesi gereken monosodyum glutamattır.

“Hidrolize”, “otolize”, “protein konsantresi” veya “protein izolatı” terimlerini içeren bileşenlerin de doğal olarak oluşan monosodyum glutamat içermesi muhtemeldir.

4- İşlenmiş Gıdalar Yerine Doğal Gıdaları Tercih Edin

Fibromiyaljide beslenme, İşlenmiş gıdalardan uzak durun ve daha fazla bütün gıda seçin.

İşlenmiş gıdalar tipik olarak işlenmemiş gıdalardan daha fazla katkı maddesi ve daha az lif ve besin içerir. İçlerinde çok sayıda koruyucu madde içeren kimyasal bulunulabilir. Beyaz un, beyaz makarna ve beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar, doğal olarak oluşan besin maddelerinden arındırılmış işlenmiş gıdalara örnektir.

  • Öğünleriniz için karbonhidrat içeren yiyecekleri seçerken, zararlı karbonhidratlardan uzak durun ve kinoa, amaranth, kara buğday meyveler tercih edebilirsiniz.

5- İşlenmiş Etlerden Kaçının, işlenmemiş et ürünleri tercih edin

Et satın alırken, tuz veya koruyucu madde eklenmiş işlenmiş ürünlerden veya tütsülenmiş veya tütsülenmiş etlerden kaçının. Bu liste konserve et, sosis, sosisli sandviç, sucuk, salam, kurutulmuş et gruplarını içerir. İşlenmiş etlerin içerisindeki bakterileri dengelemek için kullanılan kimyasal katkılar fibromiyaljinizi azdırabilir.

Fibromiyalji beslenme tedavisi sırasında etiketinde “doğal aroma katılmış” yazan et ürünlerine de dikkat edilmeli. Bu tür bir ürünün bir örneği, et suyu aroması ile tatlandırılmış her türlü gıdalar dahildir.

  • Doğal tatlar bitkiler, etler ve deniz ürünleri gibi doğal kaynaklardan elde edilir işlenmemiş bütün et ürünleri tüketilebilir.

6- Akdeniz tipi Beslenme alışkanlığı kazanın

fibromiyalji ve beslenme için Akdeniz diyetinin daha düşük kan basıncı ve kolesterol dahil olmak üzere sağlık yararları olduğu bilinmektedir.

  • Sağlıklı yağlar
  • Yeşil, kırmızı sebzeler

Fibromiyalji de beslenme, Meyve ve sebzeler, yağsız proteinler, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller ve az yağlı veya yağsız süt ürünleri açısından zengindir.

7- Magnezyum için Koyu, Yapraklı Yeşiller, Fındık ve Tohumları Seçin

Fibromiyalji için, Magnezyum sitrat takviyesi, bir trisiklik antidepresan olan amitriptilin ile eşleştirildiğinde daha da etkili olduğunu gösteren 2013 tarihli bir araştırmaya göre, fibromiyalji semptomlarını azaltabilir.

  • Magnezyum,
  • Baklagiller
  • Kabuklu yemişler
  • Tohumlar
  • Avokado
  • Yoğurt
  • Muz
  • Balık
  • Şekersiz bitter çikolata
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler

dahil olmak üzere birçok sağlıklı gıdada bulunur.

8- Paketlenmiş Gıdaların Üzerindeki Etiketleri Okuyun

Fibromiyalji beslenme programı için Ürünlerin paketlerinde muhtemelen “glutamat” ibaresini gör messiniz. Ancak glutamatı gizleyen birçok katkı maddesini görebilirsiniz.

“Baharatlar” veya “tatlandırıcılar” sözlerine aldanmayın, çünkü bu terimlerin bir gıda etiketinde ne anlama geldiğini açıklamasını zorunluluğu henüz bulunmamakta.

9- Omega-3 Yağ Asitleri İçin Balık, Keten Tohumu ve Chia Ekleyin

Omega-3 yağ asitleri, oksidatif stres seviyelerinin yanı sıra daha düşük inflamasyon seviyelerini azaltabilir ve bağışıklığı artırabilir. Oksidatif stres, vücutta hücrelere zarar veren çok fazla serbest radikal veya dengesiz molekül olduğunda ortaya çıkar. Birçok tıbbi durumun gelişiminde rol oynar.

  • Omega-3’ler, deniz ürünleri, ceviz, chia tohumları ve keten tohumlarında bol miktarda bulunur. Ek olarak da alınabilir.
  • Somon
  • Uskumru
  • Hamsi

Ancak omega-3 kapsülleri amino asit aspartat içeren jelatin içerdiğinden önerilmemektedir. Aspartat, fibromiyaljiye karışan sinir hücrelerinde bir glutamat reseptörünü aktive edebilir. Jelatin ayrıca, bu reseptörün bir ko-aktivatörü olan glisin içerir.

10- Fibromiyalji Öğünlerinize İyi Antioksidan Kaynakları Ekleyin

Fibromiyalji ile baş etmek için eksitotoksinlerin fibromiyalji üzerinde olumsuz etkisi olduğu biliniyor. Toksin içerikli gıdalar ve eksi totoksinler ayrıca oksidatif stres oluşturduğundan, beslenmede daha fazla antioksida ihtiyaç duyulabilmektedir.

Fibromiyalji hastalığında beslenme, Meyve ve sebze kategorisinde diyetinize renk katan yiyecekleri tavsiye edilmektedir. Kendinize bir antioksidan desteği vermek için parlak kırmızı, yeşil, turuncu, sarı ve mor tonlara sahip öğelerin tüketimini artırmaya çalışabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz