Erteleme Alışkanlığı

Kendimize zaman ayırarak bir şeyler yapmak istiyoruz, bazı alışkanlıklarımızı değiştirmek istiyoruz ancak sürekli erteliyoruz. Erteleme alışkanlığı enerjimizi azaltarak umutlarımızı azaltıyor. Gerçekleşmeyen arzularımız kendimize olan inancımızı kaybetmeye neden oluyor.

Neden erteliyoruz ?

Plan yapmak, hedeflerimizin gerçekleşmesine sebep olan enerjinin artması ile gerçekleşir. Ancak bir nedenden dolayı, planlarımızı ertelememiz uzun süredir biriktirdiğimiz enerjinin kaybolmasına neden olur. Sürekli ertelemek bir süre sonra, gerçekleşmeyeceği olgusuyla beynimizin plan yapmasına engel olmaya başlar.

Hayatı erteleme !

Erteleme Nedir?


Erteleme, görevleri son dakikaya veya son teslim tarihlerini geçene kadar erteleme eylemidir. Bazı araştırmacılar, ertelemeyi “potansiyel olarak olumsuz sonuçlara rağmen görevlerin irrasyonel gecikmesi ile karakterize edilen bir öz düzenleme başarısızlığı biçimi” olarak tanımlar.

Ne kadar iyi organize ve kararlı olursanız olun, işinize ya da okulunuza zaman harcamanız gerekirken önemsiz uğraşlarla (TV izlemek, Facebook durumunuzu güncellemek, çevrimiçi alışveriş yapmak) saatlerce boş vakit harcarken bulmuşsunuzdur.

Ertelemenin işiniz yada sosyal hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Çoğu durumda, erteleme ciddi bir sorunun işareti değildir. Çoğu insanın bir noktada pes ettiği yaygın bir eğilimdir.
nedenler

  • Çoğu zaman projelerin bitmesinin gerçekten istedikleri kadar uzun sürmeyeceğini varsayıyoruz, bu da bu görevleri tamamlamak için hala çok zamanımız olduğuna inandığımızda yanlış bir güvenlik duygusuna yol açabiliyor.
  • Ertelemeye katkıda bulunan en büyük faktörlerden biri, belirli bir anda bir görev üzerinde çalışmak için ilham almamız veya motive olmamız gerektiği fikridir.

Gerçek şu ki, belirli görevleri (özellikle istenmeyen olanları) yapmak için doğru zihin çerçevesine gelene kadar beklerseniz, muhtemelen doğru zamanın asla gelmediğini ve görevin asla tamamlanmadığını göreceksiniz.

Erteleme hastalığı nedir

Neden Erteliyoruz ?


Depresyon


Erteleme, depresyonun bir sonucu olabilir. Umutsuzluk, çaresizlik ve enerji eksikliği duyguları en basit göreve başlamayı (ve bitirmeyi) zorlaştırabilir. Depresyon ayrıca kendinden şüphe duymaya da yol açabilir. Bir projeyle nasıl başa çıkacağınızı bulamıyorsanız veya yetenekleriniz konusunda güvensiz hissediyorsanız, onu ertelemeyi ve diğer görevler üzerinde çalışmayı daha kolay bulabilirsiniz. işleri erteleme hastalığı depresyon ile artabilir.

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB)


Sürekli erteleme hastalığı, erteleme, obsesif-kompulsif bozukluğu olan kişilerde de oldukça yaygındır. Bunun bir nedeni, OKB’nin genellikle uyumsuz, sağlıksız mükemmeliyetçilik ile bağlantılı olmasıdır; bu da yeni hatalar yapma korkularına, bir şeyi doğru yapıp yapmadığınıza dair şüphelere ve başkalarının sizden beklentileri konusunda endişe duymaya neden olur.

OKB’si olan kişiler genellikle kararsızlık eğilimi gösterirler ve bu da karar vermek yerine ertelemelerine neden olur.

DEHB


İşleri erteleme hastalığı, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan birçok yetişkin, erteleme ile mücadele eder.6 Dış uyaranların yanı sıra iç düşünceler tarafından çok dikkatiniz dağıldığında, özellikle bu görev zorsa, bir göreve başlamak zor olabilir. ya da senin için ilginç değil.

DEHB ve Kronik Erteleme Arasındaki İlişki

  • Ertelememizin nedenlerine ek olarak, davranışlarımızı haklı çıkarmak için sıklıkla bir takım bahaneler veya rasyonelleştirmeler buluruz.
Sürekli Erteleme

Araştırmacılara göre, insanların ertelemelerinin 15 temel nedeni var:

  • Ne yapılması gerektiğini bilmeden
  • Bir şeyi nasıl yapacağını bilmemek
  • bir şey yapmak istememek
  • Yapılıp yapılmaması umurlarında değil
  • Bir şey yapıldığında umursamamak
  • Bunu yapmak için havasında hissetmiyorum
  • Son dakikaya kadar bekleme alışkanlığında olmak
  • Baskı altında daha iyi çalıştığına inanmak
  • Son dakikada bitirebileceğini düşünmek
  • Başlamak için inisiyatif eksikliği
  • unutmak
  • Hastalığı veya kötü sağlığı suçlamak
  • Doğru anı bekliyorum
  • Görev hakkında düşünmek için zamana ihtiyaç duymak
  • Bir görevi başka bir iş üzerinde çalışmak için ertelemek
  • Erteleme Türleri
  • Bazı araştırmacılar ertelemeyi iki ana tipte sınıflandırır: pasif ve aktif erteleyiciler.

Bir şeyleri erteleme hastalığı, karar vermekte ve onlara göre hareket etmekte zorlandıkları için görevi ertelerler.
Aktif erteleyiciler: Görevi bilerek ertelerler çünkü baskı altında çalışmak onların “meydan okuma ve motive hissetmelerini” sağlar
Diğerleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı erteleme davranış tarzlarına dayalı olarak erteleme türlerini tanımlar:

Mükemmeliyetçilik

Bir görevi mükemmel bir şekilde tamamlayamama korkusuyla görevleri erteler.

  • Hayalperest: Ayrıntılara dikkat etmekte iyi olmadıkları için görevleri erteler
  • Defier: Birinin zaman çizelgesini dikte etmesi gerektiğine inanmıyor
  • Endişe: Değişme korkusuyla veya “bilinen”in rahatlığını terk ederek işleri erteler.
  • Kriz çıkaran: Baskı altında çalışmayı sevdikleri için işleri erteler
  • ırıya kaçan: Çok fazla şey üstlenir ve görevi başlatmak ve tamamlamak için zaman bulmakta zorlanır
https://www.gurmecenter.com
sağlıklı yaşam

Erteleme ile Tembellik Aynı Şey midir?

Erteleme alışkanlığı genellikle tembellikle karıştırılır, ancak bunlar çok farklıdır.

Erteleme aktif bir süreçtir – yapmanız gerektiğini bildiğiniz görev yerine başka bir şey yapmayı seçersiniz. Buna karşılık tembellik, ilgisizliği, hareketsizliği ve hareket etme isteksizliğini gösterir.

Erteleme genellikle hoş olmayan, ancak muhtemelen daha önemli bir görevi, daha zevkli veya daha kolay olan bir görev için görmezden gelmeyi içerir.

Ancak bu dürtüye boyun eğmek ciddi sonuçlara yol açabilir. Örneğin, küçük erteleme olayları bile kendimizi suçlu veya utanmış hissetmemize neden olabilir. Verimliliğin azalmasına yol açabilir ve hedeflerimize ulaşmayı kaçırmamıza neden olabilir.

Uzun bir süre boyunca ertelersek, aşırı durumlarda depresyona ve hatta iş kaybına yol açabilecek işimizle ilgili motivasyonumuzu kaybedebilir ve hayal kırıklığına uğrayabiliriz.

Ertelemenin Üstesinden Gelme

Çoğu alışkanlıkta olduğu gibi, ertelemenin üstesinden gelmek mümkündür. Erteleme ile başa çıkmanıza ve ertelemeyi önlemenize yardımcı olması için aşağıdaki adımları izleyin:

Ertelediğinizi Fark Edin

İş yükünüzü yeniden önceliklendirmek zorunda kaldığınız için bir görevi erteliyor olabilirsiniz. Gerçekten iyi bir nedenden dolayı önemli bir görevi kısa süreliğine ertelerseniz, mutlaka ertelemiyorsunuz demektir. Ancak, bir şeyi yapmaktan kaçınmak istediğiniz için her şeyi süresiz olarak ertelemeye başlarsanız veya odağı değiştirirseniz, muhtemelen öylesinizdir.

Aşağıdaki durumlarda da erteliyor olabilirsiniz:

Gününüzü düşük öncelikli görevlerle doldurun.
Yapılacaklar listenizdeki bir öğeyi, önemli olmasına rağmen uzun süre bırakın.
Onlarla ne yapacağınıza karar vermeden e-postaları birkaç kez okuyun.
Yüksek öncelikli bir göreve başlayın ve ardından bir kahve yapmaya gidin.
Listenizdeki önemli işlerle uğraşmak yerine, zamanınızı diğer insanların sizden yapmanızı istediği önemsiz işlerle doldurun.
Bir görevin üstesinden gelmek için “doğru ruh halinde” olmayı veya “doğru zamanı” bekleyin.

NEDEN ertelediğinizi öğrenin

Başa çıkmadan önce neden ertelediğinizin nedenlerini anlamanız gerekir.

Örneğin, sıkıcı veya tatsız bulduğunuz için belirli bir görevden kaçınıyor musunuz? Eğer öyleyse, işinizin daha zevkli bulduğunuz yönlerine odaklanabilmeniz için, bunu hızla ortadan kaldırmak için adımlar atın.

Kötü organizasyon ertelemeye yol açabilir. Organize insanlar, öncelikli Yapılacaklar Listelerini kullandıkları ve etkili programlar oluşturdukları için başarılı bir şekilde üstesinden gelirler. Bu araçlar, görevlerinizi öncelik ve son tarihe göre düzenlemenize yardımcı olur.

Organize olsanız bile, yine de bir görevden bunalmış hissedebilirsiniz. Belki de yeteneğiniz hakkında şüpheleriniz var ve başarısız olmaktan endişeleniyorsunuz, bu yüzden onu erteliyor ve tamamlayabileceğinizi bildiğiniz bir işi yaparken rahatlık arıyorsunuz.

Bazı insanlar başarısızlık kadar başarıdan da korkarlar. Başarının, daha fazla görev üstlenme istekleriyle dolup taşmasına yol açacağını düşünüyorlar.

Şaşırtıcı bir şekilde, mükemmeliyetçiler genellikle erteleyicilerdir. Genellikle, yapma becerilerine sahip olmadıklarını düşündükleri bir görevi kusurlu bir şekilde yapmaktan kaçınmayı tercih ederler.

Ertelemenin bir diğer önemli nedeni de kötü karar vermedir. Ne yapacağınıza karar veremiyorsanız, yanlış bir şey yapmanız durumunda harekete geçmeyi ertelersiniz.

Ertelemeyi Önlemek İçin Ne Yapılabilir

Erteleme bir alışkanlıktır – derinden kökleşmiş bir davranış kalıbı. Bu, muhtemelen bir gecede kıramayacağınız anlamına gelir. Alışkanlıklar, yalnızca onları uygulamaktan kaçındığınızda alışkanlık olmaktan çıkar, bu nedenle kendinize mümkün olan en iyi başarı şansını vermek için aşağıdaki stratejilerden mümkün olduğunca çok deneyin.

Geçmişte ertelediğiniz için kendinizi affedin. Araştırmalar, kendini affetmenin kendiniz hakkında daha olumlu hissetmenize ve gelecekte erteleme olasılığını azaltmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Göreve bağlı kalın. Yapmaya odaklanın, kaçınmaya değil. Tamamlamanız gereken görevleri yazın ve bunları yapmak için bir zaman belirleyin. Bu, işinizi proaktif olarak ele almanıza yardımcı olacaktır.
Kendinize bir ödül sözü verin. Zor bir görevi zamanında tamamlarsanız, kendinizi en sevdiğiniz kafeden bir dilim kek veya kahve gibi bir ikramla ödüllendirin. Ve bir şeyleri bitirmenin ne kadar iyi hissettirdiğini fark ettiğinizden emin olun!
Birinden sizi kontrol etmesini isteyin. Arkadaş baskısı işe yarıyor! Kendi kendine yardım gruplarının arkasındaki ilke budur. Soracak kimseniz yoksa, Procraster gibi çevrimiçi bir araç kendi kendinizi izlemenize yardımcı olabilir.
Gittiğin gibi davran. Görevleri, başka bir gün içinde birikmesine izin vermek yerine, ortaya çıkar çıkmaz ele alın.
Dahili diyaloğunuzu yeniden ifade edin. Örneğin, “gerekli” ve “zorunlu” ifadeleri, yaptığınız şeyde başka seçeneğiniz olmadığını ima eder. Bu, kendinizi güçsüz hissetmenize neden olabilir ve hatta kendinizi sabote etmenize neden olabilir. Ancak, “Ben seçiyorum” demek, bir projeye sahip olduğunuz anlamına gelir ve iş yükünüzü daha fazla kontrol altında hissetmenizi sağlayabilir.
Dikkat dağıtıcıları en aza indirin. E-postanızı ve sosyal medyanızı kapatın ve çalışırken televizyonun yakınında oturmaktan kaçının!
Her gün ilk iş olarak “fil böceği yemeyi” hedefleyin! En az hoşunuza giden görevleri erkenden alın. Bu size günün geri kalanını daha keyifli bulduğunuz işe konsantre olmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı Yaşam Bilgi Bankası<br>

balık yetiştirme çiftlikleri balık çiftliği cilde en iyi gelen besinler cilde faydalı besinler cilde iyi gelen gıdalar cildimize iyi gelen besinler cildimize iyi gelen gıdalar cilt sağlığı denizde balık çiftliği kurmak diyette midye yenir mi doğal reklam doğal reklam nedir d vitamini yararları glutensiz mısır unu glutensiz un glutensiz unlar glutensiz un nasıl elde edilir hangi unlarda gluten yok küresel ısınma midyenin yararı midyenin zararı native neklam nedir native reklam native reklam örnekleri neden sigara içiyoruz patates faydalı mı patatesin faydaları patatesin faydaları madde madde patatesin faydaları zararları patatesin kabuğu patatesin yararları zararları patates vitaminleri ve faydaları patates yemenin faydaları patates yemeğinin faydaları pozitif düşünce sahibinden doğal reklam serotonin sigarayı bırakmak isteyenler sigarayı bırakmaktan korkulur mu tarlada balık yetiştirmek uyku problemi yüz cildine iyi gelen besinler ödem sökücü gıdalar şekerin zararı şekersiz çikolata

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz