Asit yağmurları ile ilgili bilgiler

https://www.gurmecenter.com/asit-yagmurlari-ile-ilgili-bilgiler/

Asit yağmurları ve etkileri; sürekli artarak dünyamızın ve bütün canlıların yavaş yavaş yok olmasına neden olmaktadır. Sürdürülebilir bir dünya yaratabilmek için, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için farkındalığımızı artırmamız gerekli.” Umut Cingil

Asit yağmuru nedir ?

Asit yağmurları ile ilgili bilgiler; Asit yağmuru veya asit birikimi, atmosferden ıslak veya kuru formlarda yere düşen sülfürik veya nitrik asit gibi asidik bileşenlerle herhangi bir yağış biçimini içeren geniş bir terimdir. Bu, yağmur, kar, sis, dolu ve hatta asidik tozu içerebilir.

Asit Yağmuru Sırasıyla Aşağıdaki sıralamayla döngü sağlar;

  1. Fabrikadan çıkan gazlar / Arabaların egzoz gazları kimyasallar havaya yükselir
  2. Havaya karışan gazlar yağmurla birlikte denize, tarlaya, içme suyu havzalarına düşer.
  3. Balıklar bu kimyasalları tüketir / Tarlada, ağaçlarda yetişen besinler kimyasallar içine alır, hayvanlar yağmurla yere düşen kimyasallar ile beslenir.
  4. İnsanlar kimyasallara mağruz kalmış, gıdaları ve hayvansal ürünleri tüketir.

Asit yağmurları gazları

Kükürt dioksit asit yağmuru;

Asit yağmuru, asit yağmurları gazları, ile oluşmaktadır. Kükürt dioksit (SO2) ve nitrojen oksitlerin (NOX) atmosfere salınması ve rüzgar ve hava akımları ile taşınmasıyla ortaya çıkar. SO2 ve NOX su, oksijen ve diğer kimyasallarla reaksiyona girerek sülfürik ve nitrik asitler oluşturur. Bunlar daha sonra yere düşmeden önce su ve diğer malzemelerle karışır.

Asit yağmurları sebepleri, Asit yağmurlarına neden olan SO2 ve NOX’in küçük bir kısmı volkanlar gibi doğal kaynaklardan gelirken, çoğu fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanmaktadır. Atmosferdeki başlıca SO2 ve NOX kaynakları şunlardır:

Asit yağmurlarına ne sebep olur ? Elektrik üretmek için fosil yakıtların yakılması. Atmosferdeki SO2’nin üçte ikisi ve NOX’in dörtte biri elektrik jeneratörlerinden gelir.
Araçlar ve ağır ekipman.
İmalat, petrol rafinerileri ve diğer endüstriler.
Rüzgarlar SO2 ve NOX’i uzun mesafelerden ve sınırların ötesine estirerek asit yağmurunu sadece bu kaynakların yakınında yaşayanlar için değil herkes için bir sorun haline getirebilir.

Asit Biriktirme Biçimleri

Islak Biriktirme

Islak tortu, en yaygın olarak asit yağmuru olarak düşündüğümüz şeydir. Atmosferde oluşan sülfürik ve nitrik asitler yağmur, kar, sis veya dolu ile karışarak yeryüzüne düşer.

Kuru Biriktirme

Asidik partiküller ve gazlar, kuru çökelme olarak nem yokluğunda atmosferden de çökebilir. Asidik partiküller ve gazlar yüzeylerde (su kütleleri, bitki örtüsü, binalar) hızla birikebilir veya atmosferik taşıma sırasında insan sağlığına zararlı olabilecek daha büyük partiküller oluşturmak üzere reaksiyona girebilir. Biriken asitler bir sonraki yağmurla bir yüzeyden yıkandığında, bu asidik su yerin üzerinden akar ve bitkilere ve böcekler ve balıklar gibi vahşi hayata zarar verebilir.

Kuru çökelme yoluyla yeryüzüne biriken atmosferdeki asit miktarı, bir alanın aldığı yağış miktarına bağlıdır. Örneğin, çöl alanlarında kuru ve ıslak birikim oranı, her yıl birkaç inç yağmur alan bir alana göre daha yüksektir.

Asit yağmurları hava kirliliğine sebep olur mu

Asit yağmurları hava kirliliğinine, denir kirliliğine, doğal gıda üretim alanlarının kirliliğine kısaca yaşamsal alanların kirliliğine sebep olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz